Krug 99
0

Intelektualci traže ubrzanu obnovu cjelovite, multietničke i održive BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" razgovarano je o Apelu bh. intelektualaca za podršku Bosni i Hercegovini. O Apelu su govorili Vladimir Premec, Muriz Osmanagić i Dejan Milošević.

U Apelu koji je potpisalo 148 intelektualaca iz zemlje i dijaspore zahtjeva se ubrzana obnova cjelovite, multietničke, funkcionalne, održive, prosperitetne i evropske države, jednakopravnih građana i ravnopravnih naroda, demokratske Bosne i Hercegovine.

Apel su potpisali univerzitetski profesori, naučnici, književnici i umjetnici iz zemlje i dijaspore te ga uputili članicama UN-a, NATO-a, OSCE-u, državama i Parlamentu EU, Vijeću Evrope, komesarima EU, SAD-u, Japanu, Organizaciji islamske konferencije (OIC), Brazilu, Ruskoj Federaciji, Indiji i Kini, Upravnom odboru PIC-a i OHR-u.

Potpisnici se zalažu za donošenje novog bh. ustava jer smatraju da je zaustavljanje rata gotovo jedino pozitivno dostignuće Daytonskog sporazuma, a da su svi kasniji događaji pokazali izostanak uspostave BiH kao funkcionalne demokratske države.

"U prilog našoj konstataciji o neodrživosti ovakvog stanja govori ocjena Europskog suda za ljudska prava prema kojoj je ustavni sistem u Bosni i Hercegovini diskriminatorski i protivan Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.To znači da su neophodne korjenite promjene odnosno ponovna izgradnja cjelovite, multietničke, funkcionalne i evropska države Bosne i Hercegovine koja je 'strateški i brutalno razorena' u Daytonskom sporazumu", navodi se u Apelu.

Među inicijatorima apela su: Jakob Finci, Jure Galić, Tarik Haverić, Tomislav Išek, Milorad Krunić, fra Luka Markešić, Dejan Milošević, Nedžad Mulabegović, Muris Osmanagić, Branislava Peruničić, Vladimir Premec, Sretko Radišić i Abdulah Šarčević.