Vehid Šehić, Forum građana Tuzle
0

"Intelektualci su sami sebe stavili na marginu društva"

FENA
Vehid Šehić
Vehid Šehić
Bosna i Hercegovina, nažalost, nije sekularna država jer ne postoji volja društva da je kao takvu definira, kazao je ovo u subotu Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle.

Ovaj forum organizirao je u Sarajevu okrugli sto o temi "BiH: sekularna država i pluralno društvo" koji je okupio intelektualce, predstavnike vjerskih zajednica, i predstavnike političkih partija koje su dobile povjerenje građana na oktobarskim izborima.

Skup ima za cilj ukazati da je razgovor kompetentnih stručnjaka o ovoj temi nužan preduvjet za deideologizaciju fenomena sekularizacije i zbiljski doprinos civilnog društva afirmaciji najboljih praksi.

Šehić je kazao da svim segmentima bh. društva ne odgovara da se uvede ovaj sistem ponašanja, zbog čega se ovaj forum i odlučio na organiziranje ovakvog okruglog stola.

"Članovi Foruma građana Tuzle su predložili izmjene Ustava BiH u kojem je BiH definirana kao sekularna država, afirmirajući tako sekularno društvo kao otvoreno društvo i ono društvo koje afirmira slobode svih djelovanja i mišljenja", dodao je Šehić.

Svjedoci smo, kaže on, da vrlo često ne znamo ko vodi politiku u BiH, šta rade državne obrazovne institucije i šta rade religijske zajednice. Iako je nominalno da je BiH država odvojena od religije, društvena stvarnost opterećena je netransparentnim prisustvom religijskih zajednica u sferi države.

Na pitanje da li su intelektualci u BiH gurnuti na marginu društvenih zbivanja, Šehić je kazao da su intelektualci sami sebe tamo postavili, jer upravo akademska zajednica mora biti nosilac promjena i njihov glas se mora više čuti.

Na okruglom stolu sudjelovao je i Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, koji je mišljenja da je BiH po svim odrednicama sekularna, jer garantira sve slobode svakom građaninu i naglašava odvojenost vjerskih zajednica od države.

"Međutim, ako u praksi promatramo položaj crkava i vjerskih zajednica na svim razinama od entitetskih do kantonalnih, mnogo je tu uplitanja i preklapanja nadležnosti", pojašnjava Sudar.

Dodao je da ima mnogo miješanja države u vjerske zajednice i obrnuto, ali, ističe, to se treba mijenjati i liječiti, a držati se načela koja su sadržana u zakonodavnim i ustavnim dokumentima.

Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, učestvovao je u debati govoreći o temi "Sekularna država i nesekularno društvo".

Ćurak je istaknuo da je BiH preddemokratsko i pretpolitičko društvo tako da je teško govoriti o BiH kao sekularnoj državi i dodao da nije siguran da će BiH brzo i lako dostići institucionalni nivo sekularne države.