BiH
0

Intelektualci Srebrenice: Zadnja šansa za međunarodnu zajednicu da ispravi grešku

FENA
Klub intelektualaca Srebrenice smatra da međunarodna zajednica ima sad zadnju šansu da ispravi grešku koju je počinila u Srebrenici 1995., a ukoliko to ne učini, onda će obećavaju iz Kluba to učiniti Srebreničani zadnjim adutom koji im je ostao "u rukavu".

U saopćenju Kluba je izraženo očekivanje da će međunarodna zajednica anulirati rezultat genocida i Srebrenicu izuzeti iz RS-a "čije su vojno-policijske snage počinile genocid ili se stavi na stranu onih koji su počinili genocid i ostavi Srebrenicu tamo gdje je silom i klanjem zadržana nakon Daytona". Naglašeno je da je Srebrenica do 1995. bila sastavni dio Federacije BiH.

Klub intelektualaca Srebrenice podsjeća kako je "konačno razotkriveno da je nedavno hapšenje ratnog zločinca Tolimira samo režirana farsa u čijoj su produkciji učestvovali, pored Carle del Ponte, neki ambasadori zapadnih zemalja". Također se, navode intelektualci Srebrenice, prešutno zna da je ta režija bila sračunata radi davanja Srbiji prolaza za pregovore s EU i Dodiku šanse da povrati poziciju za očuvanje policije RS-a.

Klub intelektualaca Srebrenice najviše je začuđen ponašanjem dijela međunarodne zajednice i glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, "koja se svojim postupcima brutalno ruga žrtvama genocida".

Zar zaista misle da smo toliko naivni da ne možemo prozrijeti ovu prljavu igru u kojoj Srebrenica i Srebreničani treba opet da budu cijena koju treba platiti da bi se ostvarili nečiji interesi, stav je Kluba, čiji članovi upozoravaju da ih ne može zadovoljiti navodno hapšenje umirućeg četničkog generala, nego samo pravda koja se zove Srebrenica-Pravda za sve.