BiH
31

Integralni tekst ruske kontrarezolucije nigdje ne spominje genocid u Srebrenici

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Rezolucija Rusije ne pominje Srebrenicu nijednom riječju, ali poziva Vijeće sigurnosti UN-a da usvoji dokument u kojem se ne navodi nijedan pojedinačan zločin, niti izdvaja neka etnička grupa.

Rusija poziva na “odgovornost svih članica da poštuju međunarodno pravo” i poštovanje Dejtonskog sporazuma. U ruskoj kontrarezoluciji se predlaže Vijeću sigurnosti da usvoji dokument u kome se “podsjeća na odgovornost zemalja država da okončaju nekažnjivost i krivično gone odgovorne za genocid i zločine protiv čovječnosti”, ali i izraze “saosjećanje sa žrtvama na svim stranama sukoba u bivšoj Jugoslaviji”, objavio je srbijanski Blic.

Ruska rezolucija koja se predlaže Vijeću sigurnosti da je usvoji kao svoj dokument ima dva dijela. U prvom se taksativno navode obaveze UN-a ali i do sada usvojena dokumenta vezana za Bosnu i Hercegovinu, a drugi dio se sastoji od sedam tačaka koje su prijedlog Moskve.

U prvom dijelu Rusija podsjeća na sve "ranije bitne rezolucije koje se tiču sukoba u bivšoj Jugoslaviji" i ukazuje da je osnovna odgovornost Vijeća sigurnosti prema povelji UN-a održavanje mira i sigurnosti, te da Vijeće sigurnosti treba da bude odlučno u unapređivanju i mirnom rješavanju sukoba.

"Vijeće sigurnosti potvrđuje svoju posvećenost čuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država na teritoriji bivše Jugoslavije u okviru međunarodno priznatih granica" stoji u rezoluciji.

Rusija ukazuje Vijeću sigurnosti da "podvuče svoju posvećenost implementaciji" mirovnih sporazuma, a među njima i Dejtonskog. Moskva sugeriše i da se "skrene pažnja svim državama članicama na puni obim pravde i mehanizme pomirenja kroz nacionalne, međunarodne i mješovite krivične sudove i tribunale...".

U drugom dijelu rezolucije navedeno je sedam tačaka.

  1. Najstrožije osuđivanje najtežih zločina za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji protiv lica različitog etničkog i vjerskog porijekla;

  2. Poziv da države poštuju obaveze u skladu sa međunarodnim pravom radi okončanja nekažnjivosti i krivičnog gonjenja odgovornih za najteže zločine;

  3. Izražavanje saosjećanje sa žrtvama na svim stranama sukoba u bivšoj Jugoslaviji i sa njihovim porodicama, a članice da nastave da pružaju dugoročnu podršku i pomoć preživjelima na primjeren način;

  4. Pozdravlja se rad međunarodne komisije za nestala lica i Instituta za nestala lica BiH, njihov rad na pronalaženju i identifikovanju posmrtnih ostataka žrtava u BiH što je značajno doprinijelo izvođenju zločinaca pred lice pravde;

  5. Još jednom ponovo se potvrđuje podrška mirovnom sporazumu kao i Dejtonskom sporazumu;

  6. Naglašava se da glavnu odgovornost za buduću uspješnu primjenu Dejtonskog sporazuma imaju vlasti BiH;

  1. Pozivaju se Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivne narodi, i svi građani BiH iz oba entiteta, Federacije BiH i RS-a, da unapređuju mir pravdu, toleranciju i pomirenje, a na osnovu mirovnog sporazuma i Ustava BiH.