Dom naroda PSBiH
0

Instruktori OS BiH u misiji obuke u Afganistanu

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je na današnjoj sjednici Odluku o učešću grupe instruktora Oružanih snaga BiH u operaciji Snaga međunarodne sigurnosne pomoći Islamskoj Republici Afganistan, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH.

U skladu s ovom odlukom, grupa instruktora Oružanih snaga BiH učestvovat će u Školi vojne policije NATO-a u misiji obuke - Afganistan (NMT-A), koja je u okviru Operacije podrške miru ISAF predstavlja njen sastavni dio.

Grupa instruktora Oružanih snaga BiH upućuje se u operaciju podrške miru ISAF u trajanju od godinu dana, u dvije rotacije po šest mjeseci, a grupu koja se upućuje u prvu rotaciju činit će šest instruktora.

Delegati su usvojili Izvještaj o aktivnostima na projektu „Autoput na koridoru 5-C“ i plan narednih aktivnosti, kao i Izvještaj o realiziranim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2008. godinu te Izvještaj o izdatim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2009. godinu.

Dom naroda nije primio k znanju Informaciju o rješavanju viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH te Informaciju o stanju sigurnosti u BiH u 2010. godini.

Nije usvojen ni Prijedlog zaključka Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH povodom razmatranja izvještaja Ministarstva sigurnosti BiH o provedenom operativnom i tehničkom nadzoru u oblasti zaštite tajnih podataka u 2010. godini.

Delegati su dali saglasnost na veći broj međunarodnih sporazuma, ugovora, memoranduma i protokola.