BiH
0

Institut za nestale osobe BiH dobit će elektronski sistem upravljanja podacima

FENA
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) će u ovoj godini donirati Institutu za nestale osobe BiH (INO) svoj elektronski sistem za upravljane podacima (GLODIS) da bi se olakšao proces uspostavljanja centralne evidencije nestalih osoba, izjavila je Feni službenica za odnose s javnošću ICMP-a Jasmina Memeledžija.

Ona je kazala da će GLODIS-ova baza podataka sadržavati sve informacije koje je ICMP sakupio od 1996. godine, a koje su relevantne za proces lociranja, ekshumiranja i identificiranja osoba nestalih tokom oružanih sukoba u BiH.

Uspostava jedinstvene, centralne evidencije osoba nestalih za vrijeme sukoba je prvi značajan zadatak INO-a, koji je počeo rad u prošloj godini. Ova baza podataka obuhvatit će evidenciju Federalne komisije za nestale osobe, Kancelarije za traženje nestalih lica RS-a i druge odgovarajuće materijale i dokumente ICMP-a i Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK).

Osim osiguranja implementacije Zakona o nestalim osobama u BiH i Fonda za podršku porodicama nestalih osoba, te uspostave centralne evidencije nestalih osoba, jedan od zadataka ICMP-a u ovoj godini je i obučavanje osoblja INO-a kako bi na terenu pravilno sakupljali informacije, a u skladu s onim što je potrebno za centralnu evidenciju nestalih.

Kako navode u ICMP-u, u prošloj godini je dostignut rekordni broj identifikacija ostvarenih pomoću analize DNK. Izdato je 4.300 izvještaja o podudaranju DNK, od kojih 2.200 predstavljaju različite osobe.

-Analizirajući stopu identifikacija, prikupljene uzorke krvi i broj primljenih koštanih uzoraka procjenjujemo da je nešto više od 8.000 osoba nestalo tokom pada Srebrenice, što znači da je sudbina 3.000 osoba još nepoznata, kazala je Memeledžija.

ICMP je prvo podudaranje DNK profila ostvario 16. novembra 2001. godine. Od tada do danas više od 13.000 osoba je identifikovano, od kojih se više od 10.000 odnosi na BiH, a više od 5.000 identifikacija se odnosi na osobe nestale padom Srebrenice u julu 1995.

Planovi ICMP-a su, kako najavljuju, osvarivanje dodatnih 6.000 do 7.000 identifikacija putem analize DNK do 2010. godine. Postizanje ovog broja ovisit će od donacija za ICMP-eve aktivnosti i procesa lociranja i ekshumiranja posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica.

Također, jedna od aktivnosti je i pronalazak rješenja za problem nestalih osoba tokom konflikta na Kosovu. ICMP je napravio više od 2.000 identifikacija od ukupno 4.400 nestalih. Problem je što ne postoje informacije o lokacijama skrivenih grobnica koje su vezane za ovaj konflikt.

U ICMP- naglašavaju da njihov rad ne bi bio moguć bez podrške vlada-donatora. To su vlade Kanade, Danske, Finske, Švicarske, Grčke, Njemačke, Vatikana, Islanda, Irske, Italije, Holandije, Norveške, Francuske, Poljske, Švedske, Velike Britanije, SAD-a i Evropske unije. Također, Fondacija C.S. Mott svojim donacijama podržava ICMP-eve projekte koji se bave istinom i pomirenjem.