BiH
0

Institut za istraživanje zločina: Karadžić odgovoran za genocid

FENA
Radovan Karadžić (Foto:EPA)
Radovan Karadžić (Foto:EPA)
Radovan Karadžić je kriv i odgovoran za izvršeni genocid nad Bošnjacima na području Prijedora, Srebrenice, Ključa, Sanskog Mosta, Zvornika, Bratunca, Vlasenice i Foče te za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine na području drugih okupiranih općina i to je najblaža presuda koja mu može biti izrečena 24. marta izjavila je predstavnica Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Zilha Mastalić-Košuta uoči izricanja presude Karadžiću.

Ističe da je prema izvršenim analizama u Institutu, Karadžić kao prvo, u dogovoru s drugima planirao, podsticao, naredio, pomagao, podržavao i počinio zločin genocida nad Bošnjacima te učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio da se Bošnjaci i bosanski Hrvati ubiju.

"Postoji dovoljno dokaza da je u svim okupiranim mjestima, gradovima u opsadi i sigurnim zonama UN-a, posebno u Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Bijeljini, Zvorniku, Brčkom, Bratuncu, Vlasenici, Višegradu, Foči, Rogatici, Sarajevu u opsadi i drugim mjestima, izvršen zločin genocida", kazala je ona.

U Institutu očekuju da će Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije pravilno kvalifikovati izvršena djela genocida i druge zločine protiv čovječnosti te međunarodnog prava, te da će na osnovu činjenica i pravne kvalifikacije donijeti presudu.

Mastalić-Košuta pojašnjava da je optužnica protiv Karadžića reducirana s 32 na 11, a zatim na osam općina, iako, dodaje ona, sva raspoloživa, valjana i pouzdana dokumentacija potvrđuje i dokazuje da je genocid izvršen u svim okupiranim općinama, gradovima u opsadi i sigurnim zonama.

"Ovim su mnogi zločini zanemareni i 'stavljeni pod tepih', vjerovatno zbog ubrzanja postupka, ako znamo da su postavljeni veoma visoki standardi za dokazivanje genocida", naglasila je.

U slučaju da Karadžić bude optužen, Mastalić-Košuta kaže da će ipak proces pomirenja i smirivanja političkih odnosa u regionu biti veoma dugotrajan.

Smatra da je teško govoriti o napretku ako je još "na djelu srpska nacionalistička ideologija i fašistička politika sljedbenika zločinca Draže Mihailovića", ako još nisu pronađeni posmrtni ostaci ubijenih i ako još postoje ljudi koji ne žele da otkriju gdje se nalaze masovne grobnice ubijenih.

"Kada svaki narod prepozna zlo i zločine u svom vlastitom narodu, kada ih počne osuđivati za to i stidjeti se takvih u svom narodu, kada presuda bilo kojem zločincu bude podjednako osuđujuće dočekana od svih naroda, tek tada ćemo moći započeti proces koji će nas povesti u jednu bolju i svjetliju budućnost", zaključila je Mastalić-Košuta.

Presuda u predmetu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića bit će izrečena 24. marta i jedna je od najvažnijih u historiji Haškog tribunala.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, nakon višegodišnjeg skrivanja pod lažnim identitetom i nedjelju dana kasnije izručen je Tribunalu.

Optužnicom se tereti za genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema nesrpskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini tokom rata.