Potrošnja u porastu
1

Institucije u BiH će svake sekunde ove godine potrošiti 285 KM

SRNA
Institucije u BiH će u ovoj godini potrošiti oko devet milijardi KM, ili svake sekunde 285 KM, saopšteno je iz Centra za zastupanje građanskih interesa.

U saopštenju se navodi da je iznos budžetske potrošnje u blagom porastu, jer, prema dokumentima usaglašenim između vlasti u BiH i MMF-a, on je veći za oko 300 miliona KM i u 2013. godini planiran je u visini od oko devet milijardi KM.

U tu svotu uključeni su budžeti BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, Distrikta Brčko, 10 kantona i svih opština u BiH.

"Vlasti u BiH nerado spominju ukupni iznos budžeta, jer se njihovim fragmentiranjem lakše prikazuje javnosti da novca nema. S druge strane, svjedoci smo nenamjenskog i neracionalnog trošenja novca, kupovine glasova, kupovine socijalnog mira, kao i brojnih negativnih nalaza revizorskih službi koji se ponavljaju iz godine u godinu bez ikakvih sankcija", navodi se u saopštenju.

Dodatni problem u tekućoj godini predstavlja i povećanje troškova servisiranja spoljnjeg duga za oko 300 miliona KM.

Ako se tome doda da će u 2013. godini šest milijardi i 300 miliona KM biti potrošeno na finansiranje javne uprave, postaje jasno da razvoj i zapošljavanje ni ove godine neće biti ozbiljnije podržani iz budžeta.

Iz Centra za zastupanje građanskih interesa navode da je noćas u ponoć resetovan brojač javnih finansija Fondacije CPI u sarajevskoj ulici Ferhadija, koji će, kao i do sada, 24 sata dnevno prikazivati količinu i brzinu budžetske potrošnje, kako bi služio kao podsjetnik na iznos novca poreskih obveznika koju institucije vlasti u BiH potroše tokom godine.

Osim brojača u Sarajevu, svim građanima BiH na raspolaganju je i online brojač potrošnje na cpi.ba putem kojeg se mogu informisati o protoku novca kroz državne blagajne.

Iz Centra najavljuju i svoj sljedeći projekt, interaktivnu veb stranicu budzeti.ba koja je trenutno u testnoj fazi.

Stranica prikazuje kako se budžeti u BiH troše prema funkcionalnoj podjeli.

Kroz te prikaze građanima se pruža vizuelna informacija koliko se novca za koju namjenu troši, te koje su nadležnosti, a ujedno i odgovornosti vlasti za ispunjavanje njihovih potreba.