Transparency International
0

"Institucije ne poštuju pravo građana na pristup informacijama"

FENA
Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) pozvao je institucije na svim nivoima vlasti da temeljnije i ujednačenije primjenjuju Zakon o slobodi pristupa informacijama, podsjećajući da su informacije javno dobro koje građani imaju pravo dobiti, a institucije dužnost da ih daju.

Podsjećajući da se širom svijeta 28. septembar obilježava kao Međunarodni dan slobodnog pristupa informacijama, TIBiH naglašava da se pravo na dostupnost informacija smatra jednim od osnovnih ljudskih prava u svim demokratskim zemljama i garantirano je svim relevantnim međunarodnim dokumentima koji se tiču osnovnih ljudskih prava.

U Bosni i Hercegovini su na snazi tri zakona o slobodi pristupa informacijama, na državnom i entitetskim nivoima vlasti.

Iako je prošlo devet godina od usvajanja ovih zakona, njihova primjena i ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama i dalje su na nezadovoljavajućem nivou. Javne institucije još uvijek ne postupaju po zahtjevima, a iako su uvedene izmjene zakona na državnom nivou prema kojima se uvode sankcije za nedostavljanje informacija još uvijek nije bilo nikakvih posljedica za institucije koje ne postupaju po zakonu, naglašava TIBiH.

Tokom ove godine ta nevladina organizacija je uputila skoro 1.000 zahtjeva za informacije različitim institucijama.

Oblasti za koje je najteže dobiti informacije od institucija su privatizacija i javne nabavke, gdje je od 718 zahtjeva TIBiH dobio samo 160 odgovora, odnosno više od 60 posto zahtjeva završilo je šutnjom administracije. Ukupno gledano, manje od 50 posto zahtjeva je rezultiralo odgovorom, s tim da i ti dobijeni odgovori najčešće nisu potpuni i ne sadrže sve zahtijevane informacije, navodi se u saopćenju.

S druge strane, nijedna institucija još uvijek nije sankcionirana zbog nepoštivanja zakona o slobodi pristupa informacijama.

Dodatni problem s kojim se građani u BiH susreću u traženju informacija od javnih tijela jesu visoki troškovi umnožavanja dokumenata, te nedostavljanje informacija u formi rješenja, što onemogućava građanima da nastave upravnim ili sudskim postupkom od javnih organa zahtijevati pravo na informacije koje im je zakonom omogućeno, zaključuje TIBiH.