Mustafa Mujezinović
0

"Institucije FBiH ispunile obaveze u predmetu 'Đokić'"

FENA
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović oglasio se danas povodom zaključka Vijeća ministara BiH sa 130. sjednice od 19. augusta kojim je usvojena Informacija o onemogućavanju adekvatnog zastupanja Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu "Đokić" od tijela Federacije BiH.

“Zatečen sam činjenicom da je Vijeće ministara prihvatilo stav zastupnice Monike Mijić, koja je u medijima konstantno isticala da joj institucije Federacije BiH onemogućavaju adekvatno zastupanje u predmetu "Đokić".

Osjećam potrebnim upoznati javnost u Bosni i Hercegovini da su institucije Federacije BiH izvršile svoje obaveze tako što su od samog dostavljanja presude Evropskog suda za ljudska prava ozbiljno pristupile pripremi prijedloga zahtjeva za preispitivanje presude, te prikupile obimnu dokumentaciju u prilog argumentima koji su sadržani u tom prijedlogu.

Nažalost, isto toliko energije su institucije Federacije BiH utrošile uvjeravajući zastupnicu da je podnošenje zahtjeva za preispitivanje presude opravdano budući da je ona dugo vremena bila stava da zahtjev ne treba podnositi jer isti ne može promijeniti stav suda.

Da smo bili u pravu svjedoči i današnji medijski istup zastupnice koja sama sebe demantira ističući da će podnijeti zahtjev za preispitivanje zbog postojanja opravdanih razloga.

Nadam se da će s ovim saopćenjem prestati medijska i institucionalna prepiska, te da će se zastupnica okrenuti radu i odbrani zajedničkih nam interesa Bosne i Hercegovine u ovom predmetu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu”, kaže se u saopćenju premijera Mujezinovića, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.