Jelko Kacin
0

"Institucije EU očekuju izrazito pozitivan izvještaj iz BiH"

FENA
Institucije Evropske unije, države članice i šira javnost očekuju u narednim danima, sedmicama i mjesecima jasan, jedinstven i izrazito pozitivan izvještaj iz Bosne i Hercegovine, upozorio je poslanik Evropskog parlamenta (EP) i potpredsjednik delegacije EP-a za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin u razgovoru s rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, s kojima se sastao danas u Sarajevu.

Kazao je da Bosna i Hercegovina, nakon što nije bila u stanju blagovremeno ispuniti zahtjeve za ukidanjem viza do kraja 2009. godine, kao što su to učinile Srbija, Crna Gora i Makedonija, sada polaže popravni ispit.

"Institucije EU i zemlje članice su umorne od stajanja u mjestu i međusobnim političkim sukobima u BiH, čije su žrtve državljani Bosne i Hercegovine, a posljedica se ogleda u kašnjenju u procesu približavanja EU zemalja zapadnog Balkana", rečeno je.

Prije zvaničnog početka popodnevnog, 12. međuparlamentarnog sastanka Evropskog parlamenta i BiH, članovi delegacije EP-a sastali su se danas s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, šefom Delegacije Evropske unije u BiH Dimitrisom Kourkoulasom i predstavnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Jelko Kacin jučer se sastao s predstavnicima udruženja "Majke Srebrenice i Žepe", "Žena-žrtva rata" i predstavnicima Saveza logoraša BiH.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice i Žepe" Munira Subašić izjavila je da je sramota da su 15 godina nakon genocida u Srebrenici Ratko Mladić i Goran Hadžić još na slobodi. Usvajanje rezolucije o Srebrenici u Srbiji, bez riječi genocid, rekla je Subašić, ne znači ništa.

Kacin je istaknuo da je važno da Srbija vodi raspravu o rezoluciji o Srebrenici jer se Srbija na taj način suočava s poluistinama koje su dugo vladale u zemlji.

"Što duže bude trajala rasprava, veće su šanse da se usvoji tekst koji će biti blizak Rezoluciji Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici", kazao je Kacin, prenosi njegov kabinet.