BiH
0

Institucije države i svijeta su još jednom nanijele težak udarac Srebrenici

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Članice Udruženja Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa" su nakon jučerašnjeg postrojavanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Srebrenici reagirale saopćenjem u kojem se između ostalog navodi kako su nad tugom majki u Potočarima 11. jula samo dan kasnije trijumfovali četnici.

Dozvoljavanjem da se četnici postroje u Srebrenici i na takav način pogaze bol i dostojanstvo žrtava, pokazujući svoj trijumf, institucije države i svijeta još jednom su nijemo posmatrale kako se Bošnjacima Srebrenice nanosi, po ko zna koji put, novi bolni udarac, stoji u saopćenju.

Udruženje ocjenjuje kako je ponavljanje scenarija iz 1995. dvanaest godina kasnije u najmanju ruku sramno.

"Ponižavajuće, ali i poražavajuće za sve narode u BiH bio je ulazak krvnika Ratka Mladića u Srebrenicu u julu 1995., ali je ponižavajuće i poražavajuće za sve narode BiH i jučerašnje orgijanje četnika po Srebrenici, ovaj put s Miloradom Dodikom na čelu, koji, za razliku od Mladića, svoje četništvo vješto prikriva maskom diplomate", kaže se u saopćenju Udruženja.

Udruženje ističe kako je nepravda u Srebrenici još jednom odobrena šutnjom, kako je Srebrenica ponovo izdana, a da su se po ko zna koji put počinioci genocida javno ismijavali onome što se u normalnom ljudskom društvu naziva dobro.

"Majke enklave Srebrenica i Žepa" apeliraju na međunarodne zvaničnike koji su 11. jula boravili u Srebrenici da pokažu suosjećajnost tako što će osuditi četništvo i dići glas protiv počinilaca genocida.

Sada je trenutak za to, upozorava Udruženje, trenutak u kojem se pravovremenom akcijom mogu izbjeći netrpeljivost, sukobi, a samim tim može se mnogo toga uraditi na vraćanju povjerenja.

Ono što Udruženje očekuje od visokog predstavnika jest kažnjavanje Dodika i onih koji su u Srebrenicu došli čak i iz Laktaša.

Uime pravde, dostojanstva, blagostanja i dobrobiti i uime poštenih Srba koji su taoci četništva, nadamo se da četništvo u Srebrenici neće biti samo osuđeno nego i adekvatno kažnjeno, kako se ne bi ponovilo, saopćeno je iz Udruženja.