BiH
336

Institucije BiH svijetle u narandžastoj boji povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama

Piše: Š. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama održava se 25. novembra i ima za cilj ukazati na važnost svijesti o ovom problemu koji je u BiH najrašireniji i najzastupljeniji oblik kršenja ljudskih prava, kao i o edukaciji prevenciji nasilja i seksualnog nasilja nad ženama.

Od 24. novembra, pa sve do 10. decembra u BiH će trajati kampanja "Šutnja nije zlato" u sklopu koje se provode razne aktivnosti vladinog i nevladinog sektora kako bi se ukazalo na problem žrtava i preživjelih nasilja i seksualnog nasilja te problema institucijama odgovornim za sankcionisanje počinilaca.

U subotu, 26. novembra u 10 bosanskohercegovačkih gradova i to u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Bihaću Orašju i Brčkom obilježavat će se narandžasti dan te će biti organizovano potpisivanje peticije kojom se zahtijeva pooštravanje krivičnih zakona vezano za nasilje nad ženama i djecom i njihovo izjednačavanje na niovu države kao i sa konvencijama Vijeća Evrope i Ujedinjenih nacija, nasilje u porodici te seksualno nasilje.

U znak podrške žrtvama i borbi protiv nasilja nad ženama, zgrade Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine večeras su osvijetljene narandžastom bojom.