BiH
0

Institucije BiH preuzimaju odgovornost

FENA
Komandant Snaga Evropske unije (EUFOR) kontraadmiral Hans Jochen Witthauer sastao se danas u bazi Butmir s članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH i Radne grupe za propise o civilnoj kontroli kretanja oružja i vojne opreme VM BiH kojima će se civilna odgovornost za kretanje oružja i vojne opreme sa EUFOR-a prebaciti na institucije BiH.

Ova radna grupa radi na izradi nacrta zakona o civilnoj kontroli kretanja naoružanja, nacrta zakona o kretanju opasnih materija i zakona o oružju.

Kontraadmiral Witthauer je u izjavi nakon sastanka naglasio da EUFOR želi da preda što je više moguće preostalih odgovornosti na institucije BiH. Podsjetio je da je taj proces počeo ove godine predajom kontrole nad zračnim prostorom, a prije nekoliko dana je odgovornost za deminiranje prenesena na Oružane snage BiH, a naredni korak je prenošenje odgovornosti nad kretanjem naoružanja i vojne opreme unutar zemlje.

Witthauer je rekao da ovo pitanje ima civilni i vojni aspekt. Vojni aspekt je dobro pokriven, jer su OS BiH već u procesu uspostavljanja vojnog centra za kontrolu kretanja naoružanja, dok civilna kontrola predstavlja kompliciraniji aspeklt ovog pitanja.

  • Ovaj zakon mora biti usklađen sa zakonom o oružju i zakonom o kretanju opasnih materija, tako da su članovi Radne grupe pozvani danas da prezentiraju članovima Komisije i EUFOR-u koliko će još trebati da se taj posao završi, kazao je Witthauer, dodajući kako je dobio izvještaj da je Komisija pri kraju sa svojim poslom te da bi Vijeće ministara moglo u naredne dvije sedmice dobiti nacrte ovih zakona.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Slobodan Šaraba je izjavio da su parlamentarci danas informirani o najznačajnijim odredbama ovih zakona koji se tiču civilne kontrole kretanja naoružanja i municije.

Šaraba naglašava da je najvažnije u ovom zakonskom propisu to što se njime civilna kontrola kretanja naoružanja i municije predaje institucijama države BiH.

  • Do sada je nadležnost bila u isključivom domenu EUFOR-a, a sada tu nadležnost preuzimaju institucije BiH. Onog trenutka kada usvojimo ovaj zakon, BiH će za jedan korak biti bliže Evropskoj uniji jer ćemo preuzimanjem nadležnosti od EUFOR-a sticati uvjete da uđemo u evropsku porodicu, kazao je on.

Član Komisije Jozo Križanović je precizirao da će kontrolu koju je do sada imao EUFOR preuzeti poseban sektor u Ministarstvu sigurnosti BiH, koji će imati kompetencije da nadzire kompletno kretanje naoružanja i vojne opreme, od proizvodnje, skladištenja do izvoza.