BiH
0

Inspektori u jednoj kompaniji zatekli 400 neprijavljenih radnika

FENA
U akciji suzbijanja rada nacrno u Federaciji BiH od 2. do 21. jula kontrolirano je 9.366 privrednih subjekata u kojima je radilo 52.507 radnika, a zatečeno je i 2.398 radnika koji nisu bili prijavljeni Federalnom zavodu PIO ili koji su radili nacrno.

Kako je istaknuo danas novinarima u Sarajevu Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, u jednoj kompaniji inspektori su zatekli čak 400 neprijavljenih radnika, ne želeći iznositi nikave detalje.

Tirak je kazao kako su akcijom obuhvaćene i međunarodne organizacije, te dodao da je više od 150 inspektora koji su obilazili sve kantone u Federaciji BiH nailazilo na razne “ekstremne slučajeve" i da se moralo nakon izvršene inspekcije ponovno dolaziti u isti privredni subjekt.

Izdato je 2.667 prekršajnih naloga, podnesene su i četiri prekršajne prijave, dok su po nalogu inspektora nedostatke otklonila 922 poslodavca.

Za 19 dana trajanja akcija suzbijanja rada nacrno u FBiH Federalnom zavod PIO, kako je rekao, prijavljena je 37.401 osoba, a najviše ih je prijavljeno u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik Štaba za provođenje Plana akcije kontrole rada nacrno federalni ministar trgovine Desnica Radivojević kazao je danas da je na sjednici Štaba u Sarajevu zaključeno da akciju treba nastaviti, uključiti dodatni broj inspektora i da Štab treba uvesti jedinstveni informativni sistem kako bi se dobili jednoobrazni podaci.

Također, treba početi s vođenjem krivičnih postupaka protiv poslodavaca koji više godina nisu plaćali doprinose za uposlenike i snažnije uključiti kantonalne vlade u akciju.

U akciju suzbijanja rada nacrno uz Federalnu upravu za inspekcijske poslove uključeni su: Porezna uprava FBiH, Federalni zavod penzionog i invalidskog osiguranja, federalni i kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja i zapošljavanja, Jedinica za podršku Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Odjel za strance pri Ministarstvu sigurnosti BiH, predsjednici općinskih sudova, federalnih i kantonalnih ministarstva rada, socijalne politike i za pitanja branitelja.