Centar Sarajeva
0

Inspektori u akciji protiv prosjačenja i nelegalne prodaje

Sarajevo-x.com
Sa jučerašnjeg sastanka u Vladi KS
Sa jučerašnjeg sastanka u Vladi KS
Prosjacima i nelegalnim prodavačima u sarajevskim ulicama Ferhadija i Titova uskoro će doći kraj, zaključeno je na jučerašnjem sastanku u zgradi Vlade Kantona Sarajevo, nakon što je dogovoreno formiranje Posebnog tima za sprečavanje nelegalne prodaje i prosjačenja u užem gradskom jezgru.

Sastanku su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, ministar unutrašnjih poslova KS Željko Mijatović, predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak i Dragan Soldo, direktor Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Heni Erdoan Ćesir, načelnik uniformisane policije MUP-a KS Jasmin Idrizović, te rukovodilac Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH Rade Kovač.

Tim, koji će sačinjavati predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Specijalne jedinice MUP-a KS, sa aktivnostima će započeti odmah.

Akcija je pokrenuta s namjerom da se zaustavi narušavanje ugleda i temeljnih kulturno-historijskih vrijednosti ovog područja, a kako bi se one sačuvale, ovo područje kontinuirano će nadzirati policijske patrole nadležnih policijskih uprava. Cjelokupna akcija bit će podržana i od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove, te Ministarstva sigurnosti BiH.

Osim aktivnosti na sprečavanju nelegalne prodaje i prosjačenja u užem gradskom jezgru, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, kako je na sastanku dogovoreno, ove aktivnosti nastavit će i na području 16 lokacija u Kantonu Sarajevo, a u skladu sa ranije donesenim Akcionim planom.