"Ničija pamet nije besplatna"
0

FOTO / Inspektori u akciji: Ko koristi nelegalne softvere

Piše: Nedim Grabovica
Od narednog ponedjeljka Federalna uprava za inspekcijske poslove u saradnji s kantonalnim upravama i nadležnim organima počinje kampanju pojačanog inspekcijskog nadzora nad zaštitom autorskih prava korištenja kompjuterskih programa.
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Kako je kazao Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, 12. marta će nadležnim inspektorima biti dostavljen tačan broj i imena subjekata koje će prekontrolisati, a već do kraja mjeseca javnosti će biti dostupan izvještaj o tome šta je urađeno.

"Prije svega želimo podići svijest građana o onome šta kupuju i šta plaćaju. Ničija pamet nije besplatna i to svi trebaju znati. Procjena da je u BiH 66 posto softvera nelegalno, zbog čega država godišnje, u vidu poreza, gubi oko 14 miliona američkih dolara te oko 1.400 radnih mjesta."

Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Besim Duraković, direktor Uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona je rekao je da će inspekcijski nadzor posebno biti izražen u bankama i mikrokreditnim organizacijama, kladionicama, kao i kod dizajnera i projektanata.

"Ova kampanja uključuje upravne mjere i prekršajne odredbe, poput privremenog i trajnog oduzimanja predmeta i uređaja kojima je počinjen prekršaj pa do novčanih kazni koje, između ostalog, za pravne subjekte mogu biti od 1.000 do 2.000 hiljade KM", ističe Duraković.

Podršku u realizaciji aktivnosti inspekcijama će pružiti USAID i Business software alliance, međunarodno udruženje koje se zalaže za softversku industriju koja djeluje u 80 država radi zaštite i proširenja softverskog tržišta te stvaranja uvjeta koji podstiču inovacije i razvoj.

Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Također, ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon je istaknuo da je poruka kampanje jednostava, ali važna, a to je da je zakonska obaveza koristiti licencirani softver.

On je rekao da mnogi kupci vide kratkoročnu korist od piratskih proizvoda, ali da je to dugoročni problem za privredu zemlje te da široko piratsko tržište čini legalne kompanije manje konkurentnim.