Nepravilnosti u radu
0

Inspektori Porezne uprave FBiH zatvorili osam objekata

FENA
Inspektori Porezne uprave FBiH danas su pored svakodnevnih, redovnih kontrola i aktivnosti, izvršili djelimičnu kontrolu devet ugostiteljskih objekata na području Kantona Sarajevo i zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno zatvorili osam.

Zatvoreni objekti nisu imali odobrenje za rad nadležnog organa.

U jednom slučaju utvrđena je nepravilnost u vezi s evidentiranjem prometa.

Jedan od zatvorenih objekata je Sportska kladionica Milenijum, uplatno mjesto Otes, zbog neposjedovanja odobrenja za rad Federalnog ministarstva finansija. U svim slučajevima Porezna uprava će izreći sankcije i preduzeti mjere u skladu s poreznim zakonima i Krivičnom zakonu Federacije BiH. Pri odabiru objekata koji su bili predmet kontrole korišteni su obavještajno-istražni podaci Sektora za obavještavanje i istrage.

Predmet kontrole bila je provjera zakonitosti poslovanja, zapošljavanje radnika u skladu sa zakonom, evidentiranje prometa i rad bez odobrenja nadležnog organa.

Kontrole zakonitosti poslovanja će biti nastavljene kod ostalih poreznih obveznika, na cijelom području Federacije BiH, u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i ostalim poreznim zakonima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.