BiH
0

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili 81 objekat

Klix.ba
Inspektori Porezne uprave FBiH su u okviru kontrole zakonitosti poslovanja od 13. do 23. oktobra izvršili ukupno 229 inspekcijskih nadzora poreznih obveznika priređivača igara na sreću klađenjem i poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine i uslužnih djelatnosti.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, izdato je 113 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti i zapečaćen je 81 objekat, saopštila je ova uprava.

U toku kontrola u 93 uplatna mjesta priređivača igara na sreću klađenjem zatečena je oprema za priređivanje nedozvoljenih igara na sreću tzv. virtualnih igara (bingo, utrke pasa, win loto i sl.), koja je zapečaćena u posebnim prostorijama.

Predmet inspekcijskog nadzora bila je kontrola rada bez odborenja nadležnog organa, poštivanje odredbi Zakona o doprinosima i Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH, te angažovanje neprijavljenih radnika.

Nepravilnosti koje su utvrđene u toku kontrola odnosile su se na nepoštivanje Zakona o fiskalnim sistemima, odnosno na neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, neizdavanje fiskalnih računa, organiziranje nedozvoljenih igara na sreću, rad bez odobrenja nadležnog organa, te angažovanje neprijavljenih radnika.

Porezna uprava FBiH nastavlja sa intenzivnim kontrolama poreznih obveznika na području FBiH s ciljem povećanja discipline poreznih obveznika, odnosno poštivanja Zakona o PU FBiH i drugih poreznih zakona i podzakonskih akata.