BiH
1

Inspektori kontrolisali pekare u Sarajevu, 17 osoba protjerano iz BiH!

Klix.ba
Pojačana kontrola pekara u Sarajevu
Pojačana kontrola pekara u Sarajevu
Inspektori Službe za poslove sa strancima izrekli su mjere protjerivanja i jednogodišnje zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu za 17 stranih državljana zbog nepoštivanja imigracionih propisa naše zemlje.

Rezultat je to opsežne akcije koju su inspektori za strance u prethodne dvije večeri proveli u vidu dodatne kontrole više desetina objekata u Sarajevu, a čiji se vlasnici bave ugostiteljskom odnosno pekarskom djelatnošću.

Akcija je provedena na osnovu operativnih podataka koji su ukazivali na nezakonit boravak i rad stranih državljana u bosanskohercegovačkoj prijestonici.

"Pojačane kontrole bit će intezivirane u narednom periodu i to ne samo na području Sarajeva, nego i cijele Bosne i Hercegovine. Neće biti tolerirani neprijavljeni boravci stranaca, zloupotrebe bezviznog režima, a pogotovo ne rad stranih državljana bez radne dozvole imajući na umu izrazito visoku stopu nezapolsenosti bh. građana", saopćeno je iz Službe.

Paralelno sa ovom akcijom u toku je i pojačani nadzor boravka i kretanja stranaca u pograničnom pojasu s ciljem sprječavanja svih oblika ilegalnih migracija, a prvenstveno pokušaja zloupotrebe teritorije naše zemlje u cilju ilegalnog tranzita ka zemljama Evropske unije, odnosno Šengen zoni.

"Na tom planu inspektori Službe su u svakodnevnoj komunikaciji sa predstavnicima sigurnosnih struktura susjednih zemalja. O ozbiljnosti zadatka dovoljno govori činjenica da poseban izazov predstavlja više od 1.000 kilometara duga granica sa Evropskom unijom i da će sposobnost naših struktura da je učine sigurnom branom za ilegalne migrante biti jedan od ključnih parametara na osnovu kojih će se cijeniti spremnost BiH za dalji proces evropskih integracija.

Stoga će Služba za poslove sa strancima i u narednom periodu uložiti maksimalne napore da, zajedno sa drugim sigurnosnim agencijama u našoj zemlji, BiH bude zemlja sa nultom tolerancijom prema svim oblicima ilegalnih migracija i pouzdan partner EU na tom planu", saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.