BiH
0

Inspektori FIS-a pregledali terene na Jahorini, Dvorištima i Igmanu

PBS
Proteklog vikenda u Sarajevu su boravili inspektori Međunarodne ski federacije (FIS) sa zadatkom da izvrše homologizaciju (pregled) i izdaju certifikate za upotrebu ski staza na Jahorini, Dvorištima i Igmanu. Jedan od inspektora, Slovenac Andrej Klinar je utvrdio da staze za alpsko skijanje na Jahorini odgovaraju za održavanje međunarodnih takmičenja (slalom, veleslaom) te uputio dokumentaciju u FIS -u, koji će izdati certifikat za ski staze.

Inspektor FIS-a Uroš Ponikvar pregledao je staze za ski trčanje na Dvorištima i na Igmanu. Postojeća staza na Dvorištima, nažalost, ne odgovara FIS propisima, jer je od posljednjeg certifikata proteklo 12 godina, a ski trčanje je međuvremenu napredovalo tako da su se kriteriji pooštrili i imaju veće zahtjeve za dobivanje certifikata. Ponikvar je predložio da se na Dvorištima otvori nova ski staza, koja bi apsolutno ispunila visoke zahtjeve FIS pravila u ski trčanju.

Veliko polje na Igmanu ima dvije staze za ski trčanje koje zadovoljavaju FIS pravila (5 i 7,5 km), te je samo potrebno urediti stadion za sprint za što postoje dvije velike ravnice i samo je pitanje koju površinu odabrati za upotrebu. U izgradnji novih staza za ski trčanje podršku će dati Međunarodna ski federacija za što je potrebno izraditi projektnu dokumentaciju, te obaviti neophodne zahvate na uređenju tih staza. U tu svrhu neophodna su minimalna ulaganja u rad Ski centra ZOI 84 Sarajevo.

Predstavnici FIS-a sa Ski savezom BiH dogovorili su održavanje seminara za ski sudije, koji će se održati od 17 do 19. januara 2003. godine.