BiH
0

Inspektori CJB Istočno Sarajevo primali mito

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Policija u Istočnom Sarajevu podnijela je nadležnom tužilaštvu izvještaj protiv tri radnika tog centra javne bezbjednosti, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo primanje mita.

Postoje osnovi sumnje da je M.G., raspoređen na poslove šefa Odsjeka za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara CJB Istočno Sarajevo, od 1. januara 2006. do 17. augusta 2011. godine, prilikom primjene Zakona o zaštiti od požara, u postupcima kontrole izvedenih mjera protivpožarne zaštite, koji su u isključivoj nadležnosti MUPRS-a, od investitora objekata izgrađenih na području općina u nadležnosti centra, primao gotov novac ili uplate na svoj žiroračun u 59 slučajeva, u iznosu od 14.577,93 KM.

Iz istog razloga izvještaj je podnesen i protiv R. S., raspoređenog na poslove inspektora Odsjeka za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara, zbog postojanja osnova sumnje da je od 1. decembra 2005. do 10. aprila 2012. godine, od investitora objekata primao gotov novac ili žiralne uplate u 75 slučajeva, u iznosu od 19.050,86 KM.

Protiv trećeg radnika, M. I., Centar je također podnio izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je od 1. januara 2006. do 29. decembra 2006. godine, u svojstvu inspektora navedenog odsjeka i od 28. oktobra 2011.do 15. oktobra 2012. godine, u svojstvu šefa istog odsjeka, u postupcima kontrole izvedenih mjera protivpožarne zaštite, od investitora objekata primao gotov novac ili uplate na svoj žiroračun u osam slučajeva, u iznosu od 2.589,93 KM.

Sumnja se da su imenovani navedene iznose primali za poslove koje su u granicama svojih ovlaštenja, propisanih važećim pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta MUPRS-a, morali izvršiti bez primanja novčane naknade, saopćeno je danas iz CJB Istočno Sarajevo.