BiH
0

Inspekcija na pijaci Arizona i u općini Gradačac

Klix.ba
Inspektori Službe za poslove sa strancima tokom vikenda proveli su opsežnu inspekcijsku kontrolu pravnih i fizičkih lica na području Brčko Distrikta i općine Gradačac, odnosno poznate tržnice "Arizona" i Nove pijace Gradačac.

U akciji inspekcijske kontrole obuhvaćeno je 53 pravna lica gdje su zaposleni strani državljani ili su osnivači i odgovorna lica strani državljani. U navedenoj akciji kontrolisano je 99 fizičkih lica od kojih su 66 strana državljanina i 33 državljanina BiH. U akciji je učestvovalo osam inspektora za strance iz više različitih terenskih centara Službe za poslove sa strancima.

Služba za poslove sa strancima u redovnim operativnim aktivnostima, protekle sedmice poduzela je ukupno 48 mjera prema stranim državljanima od čega: 16 otkaza bezviznog boravka, 12 otkaza privremenog boravka, 12 mjera protjerivanja, osam mjera stavljanja pod nadzor stranca u imigracioni centar Službe, te tri naloga za dobrovoljno otpuštanje i četiri prekršajna naloga.

U narednom periodu inspektori Službe za poslove sa strancima nastavit će kontinuirane aktivnosti, inspekcijske radnje kao i izricanja sankcija za lica koja krše Zakon o boravku i kretanju stranaca i azilu te druge imigracione propise naše zemlje u cilju otkrivanja i sprječavanja pojave ilegalnih migracija u Bosni i Hercegovini.