BiH
94

Inspekcija KS izdala 24 rješenja političkim strankama za nelegalno plakatiranje

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo su od početka izborne kampanje za Lokalne izbore 2016. godine do danas primili i obradili 44 zapisnika i službene zabilješke za nepropisno plakatiranje izbornog materijala, a kazne za nelegalno postavljanje propagandnog materijala su i do 6.000 KM.

Na osnovu dostavljene dokumentacije inspektori su izdali 24 rješenja političkim subjektima kojima je naređeno uklanjanje nepropisno postavljenih plakata na lokalitetima na kojima su prekršaji konstatovani.

Neposrednu kontrolu i evidentiranje nepravilnosti vrši Služba komunalnih redara KJKP RAD, čiji uposlenici fotografiraju predmet prekršaja, sačinjavaju službene zabilješke, odnosno zapisnike, koje potom dostavljaju kantonalnoj komunalnoj inspekciji. Shodno zakonskim propisima i ovlastima, komunalni inspektori odmah pokreću postupak koji podrazumijeva donošenje rješenja o uklanjanju nelegalno postavljenih plakata te izdavanju prekršajnog naloga.

Kazne za nelegalno plakatiranje propisane su Zakonom o komunalnoj čistoći KS, a kreću se do 6.000 KM za pravne osobe, do 1.000 KM za odgovornu osobu u svojstvu pravne osobe te do 700 KM za fizičku osobu. Pored toga, upozorava se i da svako nepostupanje po rješenju kantonalnog inspektora podliježe izdavanju prekršajnog naloga. Shodno odredbama Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH kazne za taj prekršaj kreću se do 20.000 KM za pravnu osobu, odnosno do 2.000 KM za odgovornu osobu u svojstvu pravne osobe.

"S obzirom na to da kampanja ulazi u završnu fazu, ponavljamo upozorenje svim političkim subjektima koji učestvuju na ovim izborima da se nelegalno plakatiranje na području svih devet općina Kantona Sarajevo svakodnevno prati, evidentira i sankcionira", navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Inspektorat urbanističko-građevinske, ekološke i komunalne inspekcije KUIP KS je primio i obradio zapisnike, a prekršaje za nepropisno oglašavanje i postavljanje propagandnog materijala su evidentirali komunalni redari Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) RAD.

Podsjećamo, predizborni propagandni materijal se većinom postavlja na velike visine, kao što su stubovi električne rasvjete, saobraćajni znakovi ili semafori.