BiH
10

Inspekcija izdala 57 rješenja za uklanjanje nelegalno postavljenih plakata u KS

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Politički subjekti koji su učestvovali na Lokalnim izborima 2016. godine pokazali su veći stepen odgovornosti prema okolišu i očuvanju komunalne čistoće u odnosu na sve dosadašnje izborne kampanje, tvrde iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Inspektorat urbanističko-građevinske, ekološke i komunalne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS od početka ove izborne kampanje do danas primio je i obradio 90 zapisnika i službenih zabilješki sa fotografijama, kojima su komunalni redari KJKP RAD evidentirali prekršaj nepropisnog oglašavanja. Na osnovu dostavljene dokumentacije izdato je 57 rješenja političkim subjektima, kojima je naređeno uklanjanje nepropisno postavljenih plakata na 530 lokacija u svim općinama na području KS.

Dakle, komunalni inspektori obradili su do danas dobijenu dokumentaciju i na osnovu nje već pokrenuli inspekcijske postupke donošenjem rješenja, dok druga faza tog postupka podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga za učinjene prekršaje, odnosno za nepostupanje po rješenju inspektora. Izdatim rješenjima političkim subjektima je naređeno da u roku od jednog dana od dana prijema rješenja izvrše uklanjanje nepropisno postavljenog propagandnog materijala, s tim da je većina njih na zapisnike redara izjavila da će, osim sa lokaliteta za koje imaju rješenje, ukloniti sve nelegalno postavljene plakate u KS u najkraćem roku.

"S obzirom na to upozoravamo političke subjekte koji su izvršili nepropisno plakatiranje da odmah pristupe njihovom uklanjanju", kazali su inspektori.

Kantonalna komunalna inspekcija po službenoj dužnosti prati izvršenje donesenih rješenja, a shodno odredbama Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH kazne za nepostupanje po rješenju kantonalnog inspektora iznose do 20.000 KM za pravne osobe, odnosno do 2.000 KM za odgovorne osobe u pravnoj osobi.