BiH
0

Inovatori iz BiH i svijeta na izložbi ARCA u Zagrebu

Anadolija
Nijaz i Mirza Banjanović, otac i sin iz Sarajeva (Foto: Anadolija)
U Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, 11. Međunarodnu izložbu inovacija ARCA, koju priređuje Hrvatska udruga inovatora, otvorio je hrvatski ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Na izložbi je u bogatoj međunarodnoj konkurenciji sudjelovao i četveročlani inovatorski tim iz BiH s deset izložaka.

ARCA je najpoznatija hrvatska izložba inovacija s 11-godišnjom tradicijom, koja će u tri dana predstaviti više od 200 inovacija iz Hrvatske, Irana, Rusije, Poljske, Mađarske, Rumunije, Slovenije, BiH i Srbije. Znatan dio prostora na izložbi posvećen je mlađim inovatorima iz osnovnih, srednjih škola i fakulteta iz Hrvatske. Na izložbi je, između ostalih, govorio predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora Andras Vedres iz Mađarske.

Ministar Maras naglasio je kako se radi o važnoj gospodarskoj manifestaciji koju je prepoznala Vlada RH.

"Uvođenje inovacija danas je pitanje opstanka, a razvijati konkurentno gospodarstvo znači razvijati društvo znanja", rekao je Maras.

Husein Hujić, domaćin štanda i generalni sekretar Asocijacije inovatora BiH (AIBiH) te direktor IFIA, ove godine predstavlja 10 inovacija, s tim da je uz njega prisutno još troje inovatora.

"Svake godine smo na izložbi ARCA koja je nastavila tradicije na čijim smo zasadama mi još 1995. godine. Dok je trajao rat, informacije smo o našim inovacijama dostavljali kolegama kroz tunel. Prvi su nam napravili plakate kojima smo predstavljeni u jesen '95. u Nurnbergu", rekao je Hujić.

Mlada inovatorica Meliha Klopić iz Cazina, po struci ekološko-sanitarna inžinjerka, predstavila se s pastom za depilaciju.

"To je šećerna pasta za depilaciju koja vodi porijeklo iz starog Egipta, od vremena Kleopatre, a moja pasta ima još dodatke biljki i eteričnih ulja koji ovu pastu čine i ljekovitom", rekla je Meliha i dodala kako je njena pasta pogodna za sve vrste kože na svim dijelovima tijela. Glavni sastojci paste su med, propolis, neven, kamilica itd. Prije desetak dana Meliha se pojavila na konkursu za mlade inovatore u Sarajevu, gdje je osvojila prvu nagradu.

Nijaz i Mirza Banjanović, otac i sin iz Sarajeva, predstavljaju se s četiri inovacije vezane uz primjenu novootkrivenog rotirajućeg magnetskog polja sa statičnim namotajima. Nijaz je VKV elektroničar za telekomunikacijske sisteme i radi u Sarajevu, a sin Mirza je tek završio elektrotehničku školu.

"Riječ je o sinhronim generatorima bez prstena i četkica, kliznih kontakata koji izazivaju varničenje i kvarenje. Generator može raditi čak u vodi jer nema otvorenog, kliznog kontakata", objasnio je Nijaz jedan od svojih izložaka.

Nijaz i Mirza imaju i izložak koji prenosi energiju magnetnim putem, bežično, na rotirajuću osovinu.

Ivan Kožar iz Ivanićgrada predstavlja svoj rad naziva Muzikalna Teslina zavojnica koja je potpuno elektronska i regulira se pomoću mobitela. Ivan postiže da iskre iz zavojnice reproduciraju muziku iz mobitela.

Inovacije na ARCA-i su brojne, od auta na solarni i električni pogon iz Hrvatske, do kapi za oči mlade izumiteljice iz Irana.

Izložba inovacija ARCA se u predvorju Sveučilišne i nacionalne biblioteke u Zagrebu održava od 3. do 6. decembra.