Odličan uspjeh u Zagrebu
50

Inovatori iz BiH dobili više priznanja nego što je propisano

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Zagrebu je u subotu navečer završena 10. međunarodna izložba inovacija “Arka”, na kojoj su članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH) dobili gotovo dva puta više priznanja nego što je propisano pravilnikom o nagradama “Arke".

Propisano je da se nagradi do 30 posto izloženih inovacija, a nagrađene su čak četiri od sedam inovacija članova Asocijacije inovatora BiH.

“Nagradu Arka”, drugu po kvalitetu ove izložbe (prva je “Grand prix Arka”) i najbolju koja je ikada dodijeljena nekoj inovaciji iz BiH, dobio je Zlatan Karabegović iz Banjaluke za automat za izdavanje prepaid kartica.

O vrijednosti ove inovacije govori činjenica da se kartica iz ovog automata dobija za 40 do 100 sekundi, dok je za to u banci potrebno i po nekoliko dana.

O njenoj vrijednosti govore i sljedeća priznanja: diploma “Ruske kuće za međunarodnu naučnu saradnju” te dva poziva autoru da je predstavi na izložbama u Kuvajtu i Teheranu.

Posebno priznanje i čast Karabegoviću predstavlja činjenica da je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović proveo desetak minuta na štandu AIBIH i da je najviše vremena proveo u razgovoru s njim.

Predsjednik Josipović čestitao je bh. inovatorima na kvalitetu inovacija, pri čemu je, kako se navodi u saopćenju AIBiH, vjerovatno, mislio i na inovaciju “ortopedski implantat” sarajevskog hirurga Adnana Dizdara, koju je u novembru prošle godine počela proizvoditi zagrebačka “Instrumentarija”, u novoizgrađenom pogonu koji je otvorio Ivo Josipović.

Srebrenu medalju “Arke” dobio je Zdravko Bosnić (hidrocentrala sa lopaticama na beskonačnoj traci), a bronzanu Branko Miladinović (elektronski saobraćajac).

Bronzanu medalju dobio je Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za punjač mobitela i manjih elektronskih aparata, koji se postavlja na opasač i napaja električnom energijom koja se proizvodi disanjem, dakle, širenjem i sužavanjem stomaka.

Još dva, vrlo značajna jubilarna priznanja Udruge inovatora Hrvatske i Zajednice tehničke kulture Hrvatske dodijeljena su Asocijaciji inovatora BiH i njenom predsjedniku-osnivaču, danas generalnom sekretaru i direktoru Svjetske federacije inovatorskih organizacija- IFIA, Huseinu Hujiću.

Riječ je o diplomama s plaketama zbog podrške međunarodnoj afirmaciji hrvatskih inovatora.

Naime, na nekim svjetskim izložbama predstavnici AIBIH-a predstavljali su i inovacije iz Hrvatske, ali su ponekad i predstavnici UIH-a predstavljali i inovacije iz BiH

Punih 55 godina organiziranog inovatorskog pokreta u Hrvatskoj bio je dovoljan razlog što je IFIA upravo u okviru ovogodišnje “Arke” obilježila ovogodišnji Međunarodni inovatorski dan.

Tom prilikom, predsjednik IFIA Andraš Vedreš uručio je predsjedniku Hrvatske Josipoviću najviše priznanje IFIA – Plaketu Arpad Bogšč, saopćeno je u nedjelju iz Asocijacije inovatora BiH.