Paradoksi u BiH
0

Inostranih stipendija ima, bh. studenti ih ne žele

Piše: T. Sekulić
Univerzitet u Sarajevu u saradnji sa belgijskom Fondacijom kralja Baudouina po prvi put organizuje Sajam stipendija na kojem će svi studenti imati priliku upoznati se sa institucijama koje dodjeljuju stipendije, te naravno aplicirati za stipendiju ili za druge vrste finansijske podrške za studiranje u Bosni i Hercegovini, ali i u inostranstvu.

Organizatori se nadaju dobroj posjećenosti sajma, međutim, pesimizam ipak postoji s obzirom da i pored brojnih organizacija koje studentima u BiH omogućavaju da studiraju u inostranstvu, odaziv bh. studenata je i dalje mali.

Ured za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu administrira programe stipendiranja koji bh. studentima nude finansijsku pomoć u iznosu od 1.000 eura mjesečno za studij u Evropskoj uniji. Kriteriji su zaista niski, ali u svakom roku ima nedovoljan broj prijava iz BiH.

"Prošle godine je Fondacija kralja Baudouina radila anketu o tome da li su bh. studenti zainteresovani za studiranje u inostranstvu. Rezultati su bili poražavajući jer samo dva posto studenata je istaklo, ne da bi otišlo u inostranstvo, već bi razmislili o mogućem odlasku na studije izvan BiH", kazala je Emina Borčak, stručni saradnik za međunarodnu saradnju Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Belgijska Fondacija kralja Baudouina omogućava studentima iz BiH i zemalja regije da studiraju u zemljama EU, a podnošenje aplikacije je zaista jednostavno.

Naime, potrebno je samo motivacijsko pismo, te dvije preporuke profesora, no zainteresiranost studenata je i dalje mala.

"Iako su kriteriji zaista niski, čak nije potreban ni dokaz o znanju engleskog jezika već studenti idu na vlastitu odgovornost, veoma mali broj studenata se prijavi. Problem je, pretpostavljamo, to što roditelji ne vjeruju u sigurnost odlazaka na studije u inostranstvo. Međutim, putem ove fondacije na studije odlaze studenti iz svih zemalja regije. Na Univerzitetu pri kojem studiraju imaju koordinatora kojem se mogu obratiti za sve što im je potrebno. Smještaj je obezbijeđen, kao i svi nephodni uslovi, a uz to naravno student dobija i mjesečnu stipendiju. Ipak, zainteresovanost je mala", dodala je Borčakova.

Za stipendije, jednokratnu finansijsku podršku, kredite ili, pak, zajmove mogu se prijaviti svi studenti, dodiplomci, postdiplomci, studenti koji studiraju po starom sistemu ili pak Bolonjskom, ali i akademsko osoblje.

Naime, kako saznajemo, iz BiH se najviše i prijavljuju profesori.

Studiranje u inostranstvu je izvrsna prilika za upoznavanje drugog sistema školovanja, druge kulture, prilika za druženje i sklapanje novih poznanstava, te stjecanje brojnih iskustava.

Sve što je potrebno jeste da studenti 19. februara 2010. godine u periodu od 10.00 do 18. 00 sati odu na Mašinski fakultet u Sarajevu, te apliciraju za stipendije, jednokratnu finansijsku podršku, kredit ili zajam.