BiH
7

"Inost madih 2016": Pametna omladina napravila "pametnog lovca"

Piše: E. B.
Danas je u Domu omladine u Banjoj Luci otvoren "Inost mladih 2016.", 18. po redu sajam inovacija i stvaralaštva mladih. Ove godine sajam je posvećen 160. godišnjici rođenja Nikole Tesle.

"Izloženo je 352 eksponata sa oko 700 izlagača osnovnih i srednjih škola i fakulteta iz Bosne i Hercegovine, a imamo goste i iz Srbije i Hrvatske, te dva eksponata iz Egipta i jedan iz Austrije", izjavio je pred svečano otvaranje "Inosta", Milovan Bajić, predsjednik saveza inovatora RS.

On je kazao da će međunarodni stručni žiri imati težak zadatak da odabere najbolje inovacije, koje su kao temu imali Tesline izume na bazi informatike i automatike.

Iako novaca i podrške nikada nije dosta, organizator je zadovoljan podrškom ministarstva nauke i tehnologije koji je izašao u susret i pomogao u organizaciji "Inosta".

"Svakako da se inovatorskim poslom isplati baviti, a najbolji primjer za to je porodica Tešić iz Kotor Varoši koja je patentirala vjetroturbinu i za njega dobila podsticaj Svjetske banke od 35.000 dolara, te su formirali preduzeće sa partnerskom ekipom iz Njemačke", istakao je Milovan Bajić govoreći o isplativosti bavljenja naučnim radom.

Na otvaranju "Inosta" bio je i ministar za nauku i tehnologiju u Vladi RS, Jasmin Komić.

"Zadovoljan sam činjenicom što je ovaj sajam postao tradicija. Ovo je jaka poruka da oni koji žele da se bave inovatorstvom neće vrijeme potrošiti uzalud, a ova manifestacija je ta koja može da zainteresuje buduće investitore", rekao je ministar Komić i dodao da je inovacija jedna naučna strana u trouglu, zajedno sa istraživanjem i obrazovanjem, te da je izgradnja inovacionog sistema teža strana naučnog rada, jer treba da doprinese komercijalizaciji znanja.

Mladost, pamet i kreativnost

Među brojnim izlagačima na "Inostu" su se našli i učenici gimnazije Jovan Dučić iz Trebinja sa svojim uređajem za suzbijanje duhanskog dima. Na njemu su radili učenici Tijana Babić i Filip Janjić.

"Ovaj uređaj radi uz pomoć influentne mašine i ima filter koji zaustavlja dim cigarete da se dalje širi po prostoriji", objasnila je Tijana.

Ona kaže da su influetnu mašinu napravili namjenski za takmičenje na "Inostu" i nada se da bi mogli da dobiju i neku od nagrada.

Trebinjski gimnazijalci su napravili i model Tesline trubine koja nema lopatice nego se voda suzbija trenjem.

Ognjen Jungić učenik trećeg razred autolelektirčarske škole iz Šeškovaca predstavio je Teslin transformator koji radi bez magnetnog jezgra, dajući velike napone velike frekfrencije.

"Da bi napravili ovaj transformator utrošili smo mjesec dana konstantnog rada, jer je potrebno mnogo namotaja bakrene žice oko kondenzatora, a transformator je neohodno podesiti na pravu frekfrenciju", objasnio je Ognjen.

"Pametni lovac"

Ovaj uređaj je privukao pažnju mnogim posjetiocima, jer je neonska sijalica dobijala električnu energiju vazdušnim putem, nakon čega je uspjevala neko vrijeme da svijetli i poslije gašenja aparata koji joj je davao energiju.

Banjalučki gimnazijalci izložili su zanimljivu spravu koju su nazvali 'pametni lovac'.

"Ova sprava funkcioniše na taj način da kada životinja uđe u kavez vrata se pomoću senzora zatvore i preko mobilnog uređaja lovac dobija poruku da je lovina uhvaćena. U slučaju da nismo uhvatili željenu lovinu pozivom na broj telefona moguće je otvoriti kako bi životinja izašla napolje", objasnio je tvorac ove naprave, Dimitrije Adamović.

'Pametni lovac' ne samo da je praktična naprava nego je i jeftina, jer je materijal za pravljnje ovog uređaja mladog inovatora koštao svega 50 KM.

On vjeruje da se ovaj izum može koristiti i praktično na terenu, te se nada komercijalizaciji svog proizvoda.

"Inost mladih 2016." trajaće do 21. aprila.