Tuzla
0

INOBiH preuzeo upravljanje identifikacijskim projektom Podrinje

FENA
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) dodatno je osnažila Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INOBiH) nakon što su danas INOBiH i vlasti Tuzle preuzeli nadležnost za rad forenzičkog objekta Identifikacijski projekt "Podrinje" (PIP).

Tome je prethodio sastanak predstavnika ICMP-a i INO-a s načelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem.

Od 1999. godine ova forenzička ustanova smještena u Tuzli vrši analizu ljudskih ostataka, uzima uzorke za DNK analizu i koordinira proces identifikacije oko 8.100 osoba koliko se procjenjuje da je nestalo tokom pada Srebrenice 1995. godine. Korištenjem identifikacijske tehnologije zasnovane na DNK analizi do danas je urađeno 6.435 DNK identifikacija srebreničkih žrtava. PIP je osnovan od ICMP-a uz podršku institucija Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona, među kojima su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ured kantonalnog tužioca, a u svrhu identificiranja ovih posmrtnih ostataka.

„Kao načelnik Tuzle, izražavam svoju najdublju zahvalnost i priznanje ICMP-u za posao su uradili ovdje u Identifikacijskom projektu 'Podrinje' od 1999. godine. Ono što su uradili i što još uvijek rade je nešto na što Bosna i Hercegovina i njeni građani mogu biti ponosni i uzor je profesionalnosti u svijetu forenzičkih nauka", izjavio je načelnik Tuzle Jasmin Imamovic´.

"Nadamo se da c´emo ovakvu saradnju nastaviti i sa INO-om", dodao je.

"Saradnja INO-a i ICMP-a je omoguc´ila da zapanjujuc´i broj nestalih osoba bude iskopan i identifikovan u Bosni i Hercegovini do danas, a sada kad INO preuzima operativnu kontrolu nad identifikacijskim projektom 'Podrinje' očekujemo nastavak uspješnih identifikacija koje će donijeti dugoočekivanu utjehu porodicama žrtava i istovremeno jačati vladavinu prava i pravosudne procese u ovoj zemlji", izjavio je Amor Mašović, član Kolegija direktora INO BiH.

"Jedan od najtežih izazova za PIP leži u činjenici da su mnoge srebreničke masovne grobnice sekundarnog karaktera i da su tijela iz primarnih grobnica premještana u njih mjesecima poslije prvobitnog zatrpavanja, što je stvorilo 'najveću forenzičku slagalicu na svijetu', kako su je forenzički eksperti nazvali. Nastojanja počinilaca zločina da sakriju lokacije posmrtnih ostataka je dovela do isparčanosti tijela te miješanja dijelova kostura različitih osoba“, izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

"Želim iskoristiti ovu priliku i zahvaliti predanom osoblju u INO-u i Tuzli za njihov doprinos u identifikaciji 6.435 osoba koje nikada ne bi bile identificirane bez njihove pomoći i upotrebe DNK. Želim također podsjetiti da valja pronaći još 1.600 osoba iz Srebrenice a ukupno 10.000 iz BiH", dodala je Bomberger.

INOBiH je osnovan u augustu 2005. godine od strane Vijeća ministara BiH i ICMP, sa svrhom da bude održiv mehanizam na nivou Bosne i Hercegovine za rješavanje problema osoba nestalih kao posljedica sukoba u BiH, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili nacionalnu pripadnost.