BiH
0

INOBiH: Identificirane još četiri žrtve iz proteklog rata

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Komemorativnom centru u Tuzli danas su identificirane četiri žrtve stradale u toku proteklog rata na području Zvornika, Srebrenice, Lopara i Bijeljine.

"Među identificiranim je Hasan Kuršumović koji je ima 23 godine kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su na dva lokaliteta, 2000. godine na lokalitetu Snagovo, a deset godina kasnije, 2010. godine, na lokalitetu Planinci na području Zvornika pronađeni su ostaci njegovog skeleta“, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH (INOBiH) Lejla Čengić.

Identificirana je i Sabiha Sajtović koja je '92. godine odvedena iz svoje kuće u Bijeljini zajedno sa suprugom i sedmogodišnjom kćerkom.

Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na groblju u Beogradu, a 2008. godine preuzeti su od Komisije za nestale Vlade Repubike Srbije. Suprug i kćerka do danas nisu pronađeni.

Čengić je kazala da su posmrtni ostaci Fikreta Konjića i Ređe Bektića pronađeni na površini terena na području općina Lopare i Srebrenica.

„Od početka godine do danas u Tuzli je identificirano više od 400 žrtava stradalih u toku proteklog rata uglavnom na području Podrinja“, kazala je Čengić. Identificirani su:

  1. Fikret (Began) Konjić, rođen 17.03.1929. godine u Koraju općina Lopare;
  2. Hasan (Himzo) Kuršumović, rođen 21.03.1969. godine u mjestu Divić općina Zvornik;
  3. Ređo (Atif) Bektić, rođen 08.04.1934. godine u mjestu Sulice općina Srebrenica i
  4. Sabiha (Safet) Sajtović, rođena 29.11.1954. godine u Bijeljini.