BiH
130

Inkluzivni kutak u Doboju: Mjesto otvorenog srca za svu djecu

Klix.ba
(Foto: ZaSvakoDijete.ba)
U inkluzivnom Kutku za djecu na vrhu glavne ulice u Doboju svaki dan je posebno živo od 13 pa sve do 18 sati kad u četiri grupe dolaze djeca od najmlađih uzrasta, pa do starijih tinejdžera.

UNICEF je Kutak za djecu u Doboju otvorio u partnerstvu sa organizacijom World Vision, finansijski je podržan od Švicarske vlade (SDC) i Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA), a operativno ga vode “Udruženje za pomoć djeci sa posebnim potrebama” Doboj, Udruženje građana "Mala kuća" i Omladinsko-kreativni centar Doboj.

"Od 13:30 do 15:30 sati imamo malu grupu, od najmanjeg uzrasta pa do pet godina, a pošto su tu i djeca sa poteškoćama onda ih u maloj grupi ima do osme godine, i oni su tu svaki dan. Zbog ograničenog kapaciteta, mlađi školarci nam dolaze ponedjeljkom i srijedom od 16 do 18, stariji su tu utorkom i četvrtkom u istom terminu, a isto vrijeme petkom rezervisano je i za omladinsku grupu do 18 godina, ali bude tu i omladinaca do 20-ak godina s posebnim potrebama koji nažalost u gradu nemaju gdje otići, pa onda ih mi rado ugostimo, a neki od njih dođu da volontiraju“, priča nam koordinatorica Kutka Sanja Živković i članica Udruženja za djecu sa posebnim potrebama Doboj.

Pojašnjava da za sve uzraste postoje prilagođeni programi, igraonice za mlađe i razne radionice za starije, omladinska grupa ima i tematske radionice koje pripremaju sami ili s gostima, jedna od posljednjih bila je na temu vršnjačkog nasilja, ali obrađuju i druge aktuelne teme bitne za omladinu, učestvuju u volonterskim akcijama i kampanjama…

Prema riječima Sanje Živković, svako od tri udruženja doprinijelo je svojim resursima kako bi Kutak imao sve što je potrebno djeci, od prostora, preko facilitatora pa do stručnog osoblja:

"Djeci su na raspolaganju logopedi, defektolozi, ‘Mala kuća’ se bavi tretmanom djece sa poteškoćama i jedini na regiji Doboj rade tretmane djece iz autističnog spektra i djece s govorno-jezičkim poremećajima“, kaže nam te pojašnjava da djeca imaju tretmane jedan-na-jedan sa logopedom i oligofrenologom.

Nakon što su od 13 do 13 i 30 roditelji doveli djecu iz male grupe, termin sa oligofrenologom-defektologom Izetom Halilčevićem ima četverogodišnji Aleksa kojeg sa godinu starijim bratom Mihajlom redovno dovodi mama Danijela.

"Od početka dolazimo ovdje. Imali smo dogovorene termine u zavodu u Banja Luci, ali kada smo čuli da će ovdje biti Kutak s logopedima iz ‘Male kuće’ odlučili smo odlazak u Banju Luku odgoditi. Ovdje je lijepo, kako u Doboju nažalost još nemamo inkluzivni vrtić, ovo je jedino mjesto gdje možemo doći. Primijetila sam veliki napredak kod Alekse u govoru i izgovoru, i žao nam je što će Kutak kako čujemo raditi samo do kraja decembra. Našem gradu nešto ovako treba“, kaže nam mama Danijela.

I drugi roditelji i bake s kojima smo razgovarali ne kriju zadovoljstvo Kutkom koji je od velike koristi za veliki broj djece, njih između 130 i 160 koliko ih sedmično bude obuhvaćeno uslugama Kutka. Baka Marica dovela je unuku Marinu (4) kojoj je to drugi dolazak u Kutak, a Branka Lazić dovodi sedmogodišnjeg sina Marka od početka.

"Prezadovoljni smo, Marko rado dolazi i to je najbitnije“, kaže Branka.

Dejan Tripunović doveo je sina Stefana (5), kaže da je za Kutak čuo od prijatelja i da su zadovoljni.

"Nije imao prilike ići u predškolsko, tako da nam je ovo odlična prilika da se malo pripremi za školu“, kaže Dejan, a tu je i baka Ana Nikić koja unuka Marija redovno dovodi iz mjesta Ularice u susjednoj opštini Usora. Među posljednjima ulazi mala Jovana (4) koju dovodi baka Jelica.

“Starijeg brata odvedem u školu, Jovanu u Kutak. Ona jedva čeka da dođe i svaki dan se od jutra priprema za polazak i nestrpljivo pita kad ćemo krenuti”, kaže Jelica.

Nakon što su se djeca smjestila, Sanja i facilitatorica Nataša koja je radila i u Kutku za djecu u obližnjoj Paklenici nakon poplava, predstavljaju im temu za taj dan.

"Ispričat ću vam priču o glisti koja je bila drugačija od drugih glista…“, počinje priču o neobičnoj glisti Sanja, a Nataša djeci dijeli listove bojanke na kojima mogu obojiti priču onako kako su je oni vidjeli. Još jedan dan u Kutku u Doboju…

Obilježavajući 25 godina Konvencije o pravima djeteta, UNICEF želi povećati razumijevanje o pravima djeteta i društvenom kontekstu potrebnom za njihovo ostvarivanje, osiguravajući da dječiji glas bude dovoljno glasan, navodi se na portalu ZaSvakoDijete.ba.