BiH
0

Injac: Finansijska kriza u RS-u nije završena

FENA
Bankarski sektor Republike Srpske u cjelini je poslovao pozitivno u prvom polugodištu ove godine, a ukupna dobit iznosi 36,7 miliona KM.

"Iako su glavni indikatori bankarskog poslovanja Republike Srpske pozitivni, ipak ne možemo reći da je finansijska kriza završena, jer imamo i rast nekih drugih pokazatelja koji zahtijevaju određenu opreznost u poslovanju, kao što je rast učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima od 11,46 posto, a svaka pređena granica od 10 posto zahtijeva određenu pažnju, upozorila je direktorica Agencije za bankarstvo Slavica Injac.

Ona je navela da se mikrokreditne organizacije „nisu dobro snašle u ovim promjenjivim finansijskim vremenima“, tako da je u toku postupak za oduzimanje dozvole za rad jednoj štedno-kreditnoj organizaciji, dok su ostale dvije „na granici“, jer nisu u stanju da prošire poslovanje.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci Vlada RS usvojila je izvještaj o stanju u bankarskom sistemu RS-a za prvih šest mjeseci ove godine, kao i izvještaj o stanju u sektoru osiguranja RS-a za isti period.

-Agencija za osiguranje Republike Srpske izvršila je u prvom polugodištu ove godine sve planske zadatke i u oblasti regulative i u oblasti nadzora i edukacije, izjavila je direktorica Agencije Božana Šljivar.

Vlada RS utvrdila je danas i Nacrt zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu kojim se utvrđuju oblici zlostavljanja na radu i postupci za ostvarivanje prava na zaštitu od te vrste zlostavljanja.

Osnovni razlog za donošenje posebnog zakona je, pored zaštite koja je uređena Zakonom o radu, i potpunija zaštita radnika i poslodavca, kao i drugih osoba koje su radno angažovana kod poslodavca od raznih oblika zlostavljanja na radu i u vezi sa radom, što u velikoj mjeri karakteriše države u tranzitnom periodu.