BiH
0

Inicijativa za vladavinu prava nastavlja USAID-ov program u oblasti bh. pravosuđa

FENA
Nakon realizacije programa Američkog udruženja pravnika i Inicijative vladavine prava (ABA/ROLI) koji je završen u januaru 2008. godine lokalno osoblje u sklopu projekta osnovat će novu bh. nevladinu organizaciju - Inicijativa za vladavinu prava, saopćeno je u subotu iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Koristeći iskustvo stečeno u radu sa USAID-om Inicijativa za vladavinu prava nastavit će da radi na reformi vladavine prava u BiH.

Tokom proteklih 11 godina USAID je putem ABA/ROLI-ja osigurao značajnu tehničku podršku reformi vladavine prava u BiH.

Od 1996. godine ABA/ROLI je pomogao da se uspostavi Ustavni sud FBiH, Udruženje sudija i tužilaca u RS-u, Udruženje sudija BiH i Udruženje tužilaca BiH.

ROLI je preuzeo vodeću ulogu i u kreiranju i primjeni novih građanskih procesnih zakona, kao i u obučavanju sudija i advokata o ovoj novoj legislativi.

Zahvaljujući ovom projektu, uspostavljen je Centar za slobodan pristup informacijama čime je podignuta svijest građana u vezi sa Zakonom o slobodi javnog informisanja.

Od 2005. godine, aktivnosti su bile usmjerene na promoviranje i usvajanje praktičnih pravnih vještina i obrazovnih tehnika za profesionalce.

"Čestitam projektu ABA/ROLI na uspješnom radu u BiH. Iako se partnerstvo između USAID-a i ABA/ROLI-ja zvanično završava mladi pravni stručnjaci koji su bili angažirani na projektu nastavljaju da rade. Drago mi je što će novoformirana bh. organizacija, Inicijativa za vladavinu prava nastojati da osigura održivost programa koje je vodio projekat ABA/ROLI uz podršku USAID-a", izjavila je Jane Nandy, direktorica misije USAID-a u BiH.

Do danas je američka vlada putem USAID-a obezbijedila više od milijardu dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.