BiH
27

Inicijativa za Stolac uputila pismo CIK-u: Budite časni ljudi i objavite datum novih izbora

Klix.ba
Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stolac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Članovi Inicijative za Stolac obratili su se pismom Upravnog odboru Centralne izborne komisije BiH u povodu, kako navode, neobrazlaganja zbog čega ne donose odluku o ponavljanju izbora u Stocu.

PIsmo je CIK-u predao Salmir Kaplan, kandidat za načelnika Općine Stolac.

"Jedini izvor informacija koje građani i građanke Stoca imaju su medijski članci koji su se pojavili sa objašnjenjima razloga zbog kojih još niste donijeli odluku, iako ste po zakonu bili dužni. Mediji navode da su krivične prijave protiv kandidata prepreka odluci o ponavljanju izbora. Želimo vas podsjetiti da optužnice podignute protiv kandidata do sada nisu bile prepreka za kandidaturu na izborima", navodi se u ovom pismu.

Inicijativa podsjeća da su tokom perioda od 2005. godine do 2013. godine protiv predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića bile podignute tri optužnice i vođena su tri postupka. Prva, 2005. godine je podignuta za zloupotrebu službenog položaja, nesavjestan rad u službi i saučesništvo u davanju dara i drugih oblika koristi. U prvom postupku je Čović bio osuđen na pet godina zatvora, ali je tokom apelacionog postupka pravosuđe veliki dio dokaza izgubilo te je u novom postupku oslobođen.

Ponovo je 2010. godine optužen za zloupotrebu položaja u drugom slučaju i tek je proces okončan 2011. godine oslobađajućom presudom. Iste godine u trećem postupku je optužen zajedno sa još šest osoba za zloupotrebu položaja u predmetu vrijednom 4,7 miliona KM, ali je oslobođen zbog apsolutne zastare krivičnog gonjenja 2013. godine, istaknuto je.

"Niti jednom te činjenice nisu utjecale na validnost njegove kandidature za najviše pozicije u državi. S obzirom da za kandidaturu na izborima u BiH krivični postupci nažalost nisu prepreka, što je u praksi potvrđeno i navedenim primjerom, prepreke za kandidaturu za načelnika i članova opštinskog vijeća ni po kojem osnovu - nema. Zato vas molimo da budete časni ljudi, radite po zakonu i objavite datum novih izbora. Molimo vas da to ne bude nakon 20.11.2016. godine. Želimo da Stočanke i Stočani dočekaju praznike, Božić i Novu godinu u miru", navodi se u saopćenju Inicijative za Stolac.