BiH
124

Inicijativa za Stolac podnijela krivične prijave protiv Raguža, Kapor, Perića i Perićeve kćerke

Piše: A. Z.
Foto: FENA
Foto: FENA
Članovi Inicijative za Stolac podnijeli su četiri krivične prijave Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog sumnje u izborne prevare. Krivične prijave podnesene su protiv nosioca liste za Općinsko vijeće Kazimira Raguža, predsjednika OIK Ivana Perića, članice OIK Melihe Kapor i Jelene Perić, kćerke Ivana Perića.

"Kazimir Raguž je direktor Doma zdravlja i on prije izbora nije htio potpisati medicinske nalaze više od 50 Bošnjaka kako bi mogli biti upisani za glasanje putem mobilnog tima, što znači da je starim i bolesnim ljudima oduzeo pravo glasa. S druge strane, Hrvatima je potpisao nalaze i oni su glasali putem mobilnog tima", kazao je za Klix.ba Haris Baljić iz Incijative za Stolac.

Protiv Perića je podignuta prijava zbog sumnje da je organizator grupe koja je pokušala izbornu prevaru, a protiv Melihe Kapor zbog sumnje da je bila saučesnica.

"Meliha Kapor je bila ucijenjena jer njena kćerka radi u Domu zdravlja gdje je Raguž direktor i očito je da je morala podržati politiku Ivana Perića i njegovih saučesnika. No, kada su vidjeli da im ne ide po planu prekinuli su izbore i za to su optužili Inicijativu za Stolac", ističe Baljić.

Naš sagovornik tvrdi da je kćerka Ivana Perića, koja radi kao matičarka u Općini Stolac, zloupotrijebila položaj, te je u više navrata mijenjala Ivana Perića u komisiji.

Inicijativa za Stolac podnijela je ukupno deset krivičnih prijava Tužilaštvu HNK, ali tvrde da ni na jednu nisu dobili nikakav odgovor. Tužilaštvu BiH i VSTV-u su prije nekoliko dana podnijeli pritužbu na rad kantonalnog tužioca Spomenka Jukića.