BiH
59

Inicijativa za Stolac najavila proteste ispred sjedišta CIK-a u Sarajevu

Klix.ba
Članovi Inicijative za Stolac najavili su održavanje protesta ispred zgrade Centralne izborne komisije u Sarajevu u srijedu, 2. novembra.

Protestom, koji će biti održan u pet do 12 (11:55 sati), građani i građanke Stoca tražit će novi datum izbora u svom gradu ukoliko CIK do tada ne donese odluku o poništenju izbora prekinutih prije mjesec dana. Podsjetili su da su prije i u toku izbora podnijeli preko pedeset žalbi i prijava Opštinskoj i Centralnoj izbornoj komisiji te da one nisu reagovale.

"Ne samo nama, nego i cijeloj javnosti je jasno da je odbijanje da se ponište izbori u Stocu, kao i popratna obrazlaganja kako treba praviti istrage, samo korištenje rupe u izbornom zakonu, kako bi se rastezao period bez izbora i time ostavila trenutna opštinska strukturna vlasti. Na istragama CIK nije insistirao u prijašnjim slučajevima kada su se kandidirale osobe optužene za teški kriminal oli ratne zločine. Zašto sada?

U ovoj zemlji postoje istražni i sudski organi koji će utvrditi uzroke prekida izbora u Stocu. To nije posao CIK- a.

Građankama I građanima Stoca je ukradena demokratija višegodišnjim manipulacijama izbornog procesa u kojem su godinama glasali mrtvi I ljudi bez dokumenata BiH. Sada nam se uskraćuje glasanje sa namjerom da nam se jedno stavi do znanja: ako neće pobijediti HDZ, nećete nikako imati izbore", stoji u saopćenju.

Iz Inicijative za Stolac ističu kako je mjesec dana bio više nego dovoljan period da CIK donese odluku o novim izborima za koju treba 60 sekundi te su ih pozvali da rade svoj posao.

"On ne podrazumijeva udovoljavanje stranačkim dogovorima kao ni imaginarnoj podjeli ove države o kojoj se priča, a na koju mi ne pristajemo! Zahtijevamo da imamo slobodne i poštene izbore do 20. novembra. Mi ćemo, ukoliko se izbori održe na fer i korektan način prihvatiti svaki rezultat i poštovati legalno izabranu vlast", stoji u saopćenju.