BiH
137

Inicijativa za Stolac: Hrvatskoj delegaciji u Stocu se omaklo, pa su prekršili međunarodne norme ponašanja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Posjetu dopredsjednika Vlade Hrvatske Bože Petrova te ministra vanjskih i evropskih poslova Mire Kovača, doživjeli smo kao posjetu Evropske unije Stocu. Ovo je prva članica koja se oglasila i došla u naš grad kako bi poslala poruke, koje su poučne ali daleko od toga da su umirujuće te kako je hrvatska delegacija prekršila međunarodne norme ponašanja, naglašavaju iz Inicijative za Stolac.

"Pozdravljamo predstavnike hrvatske vlade koji su izjavili da žele da se u Stocu poštuju norme, da se međunarodne institucije uključe, da se poštuje poredak u BiH, da se dogode izbori u Stocu, ali pod vladavinom zakona i prava", poručuju iz Inicijative za Stolac.

Ističu kako se pri insistiranju na poštovanju normi, hrvatskoj delegaciji "omaklo", pa je svojom nenajavljenom posjetom prekršila međunarodne norme ponašanja, nepoštujući uobičajenje procedure pri posjetama zvaničnika drugim državama.

"Čak i stavljajući međunarodne norme po strani, običaj je da se u tuđu kuću ulazi nakon što se kuca, kako domaćin ne bi pomislio da je gost bahat. Čuli smo također da poruka članice Evropske unije sadrži i izjavu "Daćemo podršku Hrvatima u BiH", mada primjećujemo da se članica sastala samo sa predstavnicima jedne stranke. Želimo također napomenuti da nasilje, kao i kršenja zakona BIH treba da utvrde za to zadužene institucije i da se tek onda neko ozbiljan može opredjeliti za podršku. U suprotnom bi mogao doći u situaciju da unaprijed daje podršku nekome, za koga bi se, nakon završene istrage, moglo utvrditi da nije poštovao norme i poredak u BiH", navodi se u saopćenju.

U Inicijativi za Stolac se nadaju da je Evropska unija, nakon posjete njene članice upoznata sa osnovnim činjenicama o neravnopravnosti i neregularnostima u Stocu.

"Od 4 miliona budžeta opštine Stolac, načelnik Bošković iz HDZ-a, koji je na vlasti 12 godina, dodjelio je svega 5 posto budžetskih sredstava građanima koji nisu hrvatske nacionalnosti, iako je takvih 40 posto u Stocu. Od 115 zaposlenih u opštinskim insitucijama samo 10 nisu Hrvati. Sve glavne pozicije u javnim preduzećima zauzeli su Hrvati. I pored toga čuli smo u nedjelju da je članica EU dala podršku HDZ-u, koji je na vlasti u Stocu 26 godina, istovremeno tvrdeći da su Hrvati u Stocu već 26 godina majorizirani. Nismo razumjeli", poručuju iz Inicijative za Stolac.

Poručuju da u međuvremenu Hrvati iz Stoca, odlaze raditi u Metković kao jeftini berači mandarina, jer je Stolac, pod rukovodstvom HDZ-a, jedna od najsiromašnijih općina u BIH.

"Razumijemo interes Hrvatske da podrži gospodina Boškovića i održi siromaštvo u Stocu, kako ne bi skočila cijena mandarina u Hrvatskoj. Građanke i građani Stoca će se samo porazom HDZ-a na ponovljenim izborima oduprijeti takvoj vrsti eksploatacije", zaključuje se u saopćenju.