Lagumdžija
0

Inicijativa za sprječavanje prijema Miloševićeve partije u Socijalističku internacionalu

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija je, u sklopu priprema za Kongres Socijalističke internacionale u Atini od 29. juna do 3. jula, oficijelno pokrenuo regionalnu inicijativu za sprječavanje prijema "Miloševićeve partije u Socijalističku internacionalu (SI)", saopćeno je iz SDP-a BiH.

Lagumdžija je prije nekoliko dana poslao pismo predsjednicima Socijalističke internacionale i Evropskih socijalista, svim sestrinskim partijama, članicama SI iz regije (Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Albanije) i EU, u kojem ih poziva da zajednički zaustave pokušaj rehabilitacije Miloševićevog SPS-a.

  • Ideološko nasljeđe SPS-a, koje više priliči krajnje desničarskim totalitarističkim strankama, ali i praktična odgovornost za ratove pokretane od Slobodana Miloševića je ono što ovu partiju diskvalificira kao potencijalnog člana SI u bilo kakvom statusu, sve dok se oni tog nasljeđa i izvršilaca zločina ne odreknu. Riječju i djelom. Kako se čini, oni se tog nasljeđa ne žele odreći što pokazuje i primjer koaliranja sa Srpskom radikalnom strankom, haškog optuženika Vojislava Šešelja, kojim su omogućili da na mjesto gradonačelnika Beograda dođe sljedbenik fašističke ideologije, navodi Lagumdžija u pismu.

Također ističe kako tim pismo želi naglasiti da SDPBiH neće podržati bilo kakvi vezu SPS-a i SI.

  • Ukoliko smatrate da ima potrebe da razmjenimo stavove prije Kongresa u Atini, stojim vam na raspolaganju, navodi se u Lagumdžijinom pismu.