Vanredna sjednica Vlade FBiH
0

Inicijativa za povoljnije penzionisanje pripadnika bivše Vojske FBiH

FENA
Vlada FBiH je danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu, uz prisustvo predsjednika FBiH i predsjednika klubova četiri stranke koje čine većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, donijela zaključke povodom presude Ustavnog suda Federacije BiH koja se odnosi na Uredbu o povoljnijem penzionisanju pripadnika bivše Vojske FBiH i službenika i namještenika bivšeg Federalnog ministarstva odbrane.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Vlada je zadužila da, u saradnji s Federalnim zavodom za penzijsko-invalidsko osiguranje, u roku od sedam dana pripreme tekst zakona koji bi obuhvatio sve tri sadašnje uredbe, kako bi ga Vlada utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru.

Također, zaključeno je da ovim zakonom budu obuhvaćeni i oni koji su, u vrijeme donošenja Uredbe o povoljnijem penzionisanju pripadnika bivše Vojske FBiH i službenika i namještenika bivšeg Federalnog ministarstva odbrane, ispunjavali njom propisane uslove, ali su otpušteni uz 10.000 KM otpremnine.

Vlada je današnjim zaključcima zadužila Federalni zavod za penzijsko-invalidsko osiguranje da evidentira sve pripadnike bivše Vojske FBiH i bivšeg FMO u odnosu na način njihovog penzionisanja.

Na ovoj sjednici su članovi Federalne vlade, zajedno s predsjednicima četiri zastupnička kluba, izvršili konsultacije pred današnje zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.