BiH
17

Inicijativa za izgradnju memorijala ubijenoj djeci Prijedora će konačno biti razmatrana

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Inicijativa za izgradnju memorijala ubijenoj djeci Prijedora '92-'95. godine uvrštena je na dnevni red Skupštine grada Prijedora. Iz Centra za mlade Kvart Prijedor za Klix.ba ističu da su uspjeli "natjerati" Skupštinu grada Prijedora da se odluči na ovaj korak, a da su u prethodnom periodu iskoristili sva raspoloživa sredstva.

"Iako nas očekuje duga borba u narednom periodu, ovo predstavlja ne samo početak procesa otvaranja teških tema u našoj zajednici, već i znak da se i drugi narativi prihvataju u odnosu na trenutno dominantni. Mi smo prvenstveno organizacija koja prati rad Skupštine i redovno građane i građanke poziva da prate njen rad. Ipak, s druge strane, ostali smo šokirani kada smo jučer dobili Dnevni red na kome je inicijativa koju smo pokrenuli, a jedan od odbornika nam je rekao da ne postoji materijal za ovu tačku dnevnog reda, kako da nijedan odbornik nije dobio radni materijal. Ovo je iznenađujuće i ne znamo kako će se dalje razvijati situacija", izjavio je za Klix.ba Goran Zorić, predsjednik Centra za mlade Kvart iz Prijedora.

Zorić dodaje da će članovi Centra prisustvovati Skupštini koja je zakazana 29. juna te da će rasprava biti najrelevantnija za ovaj slučaj.

Inicijativa koja je uvrštena na Dnevni red Skupštine grada Prijedora
Inicijativa koja je uvrštena na Dnevni red Skupštine grada Prijedora

"Naša organizacija, svi saborci, aktivisti i aktivistkinje, već duže vrijeme podržavamo inicijativu roditelja koji su skupljali potpise za ovu inicijativu. U novembru 2014. godine predali su peticiju s dovoljnim brojem potpisa građana i građanki Prijedora da se tema po automatizmu uvrsti na dnevni red. To se nije desilo sve do sada, a mi smo koristili sve resurse da to realiziramo", dodao je naš sagovornik.

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor '92", s druge strane nije nimalo optimističan te vjeruje kako se radi o laži i obmani.

"Inicijativa je velika laž i obmana, a nju su pokrenuli roditelji ubijene djece Prijedora prije dvije godine. Nekoliko puta sam tražio da se uvrsti na dnevni red Skupštine, a roditelji su bukvalno izvršili pritisak. Centar Kvart nije pokrenuo nikakve inicijative, sve je zasluga roditelja", istaknuo je Duratović.

Kao vijećnik u Gradskoj skupštini grada Prijedora, Duratović ističe da će delegati Skupštine usvojiti inicijativu, ali da nikada neće doći do izgradnje memorijala ubijenoj djeci.

"Dat ćemo sve od sebe da usvoje inicijativu, ali s obzirom da je posljednja sjednica u oktobru, temu će 'razvlačiti' do tog perioda, a građani Prijedora će opet ostati nezadovoljni", zaključio je Duratović.