BiH
0

Inicijativa za glasanje o nepovjerenju VM BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebalo da razmatra inicijativu poslanika Jerka Ivankovića Lijanovića, Hadži Jovana Mitrovića i Sefera Halilovića za glasanje o nepovjerenju Vijeću ministara BiH.

Jerko Ivanković Lijanović je u izjavi Feni, govoreći o razlozima za pokretanje inicijative, naveo „nesposobnost Vijeća ministara“ koja se pokazala kroz neprovođenje programskih načela i ciljeva koje je definirala vladajuća šestorka 3. januara 2007. godine, iz kojih je vidljivo da nijedan od tih programskih ciljeva nije realiziran.

„Posebno onaj ekonomski dio gdje imamo i katastrofalne pokazatelje, gdje nam je vanjskotrgovnski deficit porastao sa šest milijardi prošle godine na osam, a ove godine će porasti na deset iako je programskim ciljevima bilo predviđeno da se on mora smanjiti“, kazao je Ivanković Lijanović.

Mislimo, dodao je on, da trebaju biti razriješeni i imenovani novi ljudi koji će uspješnije voditi ovu državu i ekonomiju ove države dovesti u puno bolji položaj.

Upitan da li očekuje podršku ostalih poslanika, odgovorio je da na osnovu diskusija koje su imali poslanici u Predstavničkom domu, očekuje da će ova inicijativa dobiti potrebnu većinu.

„Velik broj zastupnika iz vladajuće šestorke nije zadovoljan radom Vijeća ministara tako da smatram da će Vijeće ministara biti razriješeno i da ćemo onda imati priliku izabrati novo. Ukoliko do toga ne dođe, onda ću tražiti razrješenje Parlamentarne skupštine, zapravo zastupnika Zastupničkog doma i raspisivanje prijevremenih izbora, jer onda nije Vijeće ministara krivo zato što loše radi posao nego su krivi oni koji ga štite u tako loše obavljenom poslu“, kazao je Ivanković Lijanović.