NVO
0

Inicijativa za formiranje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratu

FENA
Tri nevladine organizacije iz glavnih gradova triju država nastalih nakon raspada Jugoslavije - "Documenta" iz Zagreba, Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) iz Sarajeva i Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda - pokrenule su inicijativu za uspostavu jedinstvene komisije za utvrđivanje činjenica o dešavanjima u toku ratova na ovim prostorima.

Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji prikupljala bi podatke do kojih su došli različiti NVO-i i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te bi djelovala kao forum u okviru kojega bi žrtve mogle govoriti o onome što su preživjele.

Cilj inicijative jeste osigurati da u radu komisije i odobravanju njenih zaključaka sudjeluju sve strane koje su učestvovale u sukobima devedesetih godina prošloga stoljeća.

Predsjednik IDC-a Mirsad Tokača smatra da bi ova komisija predstavljala "odgovor na šutnju i nekažnjivost", te bi "podigla svijest o diskriminaciji žrtava i govorila istinu o zločinima koji su ovdje počinjeni".

Međutim, neki međunarodni stručnjaci i aktivisti NVO sektora iz BiH izražavaju sumnju, opisujući inicijativu kao "nepraktičnu", s obzirom na nizak nivo interesa koji su vlade u regionu pokazale do sada te njihovu slabu međusobnu saradnju.

"Regionalni pristup, realno, nema budućnosti", kaže Neil Kritz iz Mirovnog instituta SAD-a i dodaje da "ne postoji politička volja".

Organizacije žrtava iz BiH se također plaše da ova inicijativa neće postići nikakve značajne rezultate, iako se svi uglavnom slažu da je važno pokušati "doći do zajedničke istine".