BiH
30

Inicijativa "Za bolji SDP" uputila pismo predsjedniku i Predsjedništvu partije

Klix.ba
Članovi SDP-a, organa te stranke, vijećnici i poslanici SDP-a BiH uputili su pismo predsjedniku i Predsjedništvu te partije povodom, kako su naveli u pismu, nastavka negativnih rezultata i trendova SDP-a BiH i nakon održanog vanrednog kongresa 6. decembra 2014.

Kako su naveli potpisnici pisma, njih 365, zabrinuti su novim teškim izbornim porazima u tradicionalno jakim uporištima SDP-a, padom povjerenja članova i birača u SDP-u BiH i nakon održanog vanrednog kongresa, što se, između ostalog, vrlo jasno manifestiralo i na Lokalnim izborima u Živinicama i Kalesiji, održanim 22. februara 2015. godine.

"Zabrinuti smo i zbog teškog izbornog poraza kandidata SDP-a i gubitka pozicije načelnika u Živinicama nakon 15 godina vladavine SDP-a BiH u ovoj općini, zbog izbornog poraza kandidata SDP-a za poziciju načelnika u Općini Kalesija, zbog gubitka pozicije načelnika nakon vanrednog kongresa u strateški važnoj Općini Centar, nakon 15 godina vladavine SDP-a BiH u ovoj općini, zbog činjenice da je SDP u periodu od vanrednog kongresa do danas ostao poslije 15 godina bez ijednog načelnika u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu", stoji između ostalog u saopćenju ove incijative.

Inicijativa "Za bolji SDP" traži da se odmah prekine politika odugovlačenja i usporavanja provođenja sveobuhvatnih reformi u SDP-u, jer se time blokira proces izgradnje istinske i izvorne socijaldemokratije koja nesumnjivo predstavlja pravi i puni odgovor na savremene izazove BiH.

"Da se zbog teškog stanja u partiji najkasnije do 15. maja 2015. godine održe unutarstranački izbori na kojima će biti izabrani novi predsjednici i rukovodstva općinskih, kantonalnih/regionalnih organizacija, da se zbog teškog stanja u stranci, najkasnije do 30. juna 2015. godine, održe unutarstranački izbori na kojima će biti izabran novi predsjednik, da se zbog teškog stanja u stranci najkasnije do 30. juna 2015. godine održi redovni kongres SDP-a BiH", stoji u saopćenju koje potpisuju Selim Bešlagić, Ferid Buljubašić, Zoran Jovanović, Denis Bećirović, Besima Borić, Mirsad Mešić, Mehmed Bradarić, Nijaz Skenderagić, Begzad Čirkin i mnogi drugi.