CCI
0

Inicijativa za besplatno srednjoškolsko obrazovanje

FENA
Iz Glavne pošte u Sarajevu danas su na adrese institucija poslate 92 koverte u kojima se traži besplatno srednjoškolsko obrazovanje.

Pokretač inicijative o obaveznom i besplatnom srednjoškolskom obrazovanju su Centri civilnih inicijativa (CCI).

  • Ova inicijativa podrazumijeva zahtjev i molbu nadležnim resornim ministarstvima, vladama i parlamentima za planiranje i finansiranje svih neophodnih koraka koji bi u narednoj godini doveli do pokretanja procedura, izrade neophodnih elaborata i procjena, kreiranje neophodne legislative, te postizanje stručne, političke i javne saglasnosti za uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja u BiH, njenim entitetima, kantonima i Brčko Distriktu, navodi se u obrazloženju Inicijative.

Adis Arapović, projekt menadžer CCI-a, prezentirao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu neke poražavajuće podatke kada je riječ o srednjoškolskom obrazovanju.

Kako Arapović navodi 31 posto mladih od 15 do 24 godine nema srednjoškolsko obrazovanje, a stepen upisa na više škole i fakultete je 20 posto.

Uvođenjem besplatnog obrazovanja, smatra Arapović, došlo bi do značajnih pomaka, poput smanjenja broja socijano isključenih građana, povećanje populacije obuhvaćene srednjoškolskim obrazovanjem, smanjenje učenika koji odustaju od školaovanja.

Arapović navodi da na obrazovanje treba gledati kao na dugoročnu investiciju.

Ova inicijativa relizovana je na Dan ljudskih prava i kako navode u CCI-u to nije slučajno odabran datum. Pravo na obrazovanje je jedno od osnovnih prava koje nije dostupno svima.