Centar za humanu politiku
0

Inicijativa s prijedlozima za jačanje kapaciteta tužilaštava

FENA
Centar za humanu politiku uputio je danas Visokom sudskom i tužilačkom vijeću inicijativu s prijedlozima za jačanje kapaciteta tužilaštava za otkrivanje i gonjenje izvršilaca organiziranog i privrednog kriminala u BiH.

U inicijativi se navodi da ni nakon velikih političkih obećanja, usvojenih strategija, dugogodišnjeg angažiranja predstavnika međunarodne zajednice i provedenih reformi u pravosuđu i drugim oblastima, nije smanjen razarujući nivo kriminala i korupcije u BiH.

Centar za humanu politiku predložio je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću formiranje posebnih odjeljenja za organizirani i privredni kriminal u svim tužilaštvima u BiH, u koje bi se imenovali hrabri, nekorumpirani, sposobni i uglavnom novi tužioci.

Predlaže se posebno vrednovanje i stimuliranje rada i rezultata tužioca u odjeljenjima za organizirani i privredni kriminal i najveće plaće u državi za tužioce koji po službenoj dužnosti okriju i gone izvršioce krivičnih djela organiziranog i privrednog kriminala iz institucija vlasti, saopćeno je.

Također je zatraženo da se uspostavi sistem kontrole, ocjene rada, odgovornosti i smjenjivosti tužilaca, a posebno da se predvidi mogućnost drugostepenog preispitivanja ocjene krivičnih prijava i povećana odgovornost tužilaca za provođenje istraga po službenoj dužnosti.