Borba za dostojanstvo
0

Inicijativa protiv diskriminacije bh. radnika u Sloveniji

FENA
S jednog od ranijih protesta
S jednog od ranijih protesta
Predstavnici šest općina Unsko-sanskog kantona potpisali su jučer u Cazinu zajedničku izjavu kojom se traži od nadležnih institucija BiH da odmah ratificiraju Sporazum o socijalnoj sigurnosti između Slovenije i BiH, zatim da Slovenija hitno promijeni svoje zakonodavstvo, te da državljani tzv. "trećih zemalja" više ne budu u diskriminatorskom položaju.

Općina Cazin je odlučila biti domaćin u realizaciji projekta "Lokalna zajednica – u borbi za radnička prava bh. građana koji su oštećeni u Sloveniji", koji vode organizacije IWW (Nevidljivi radnici svijeta) iz BiH i Slovenije i Udruženje za političke nauke u BiH.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja za političke nauke doc. dr. Nermina Mujagić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koja je jučer prisustvovala potpisivanju zajedničke izjave, kazala je danas Feni da je inicijativa otvorena i pozvala je načelnike drugih općina, posebno Banje Luke, Prijedora, Tuzle i drugih mjesta u kojima žive oštećeni radnici, da joj se pridruže.

"Ovu inicijativu ćemo ponuditi i gradonačelnicima iz Slovenije, jer mislimo da će pritisak od lokalne zajednice pokrenuti i bh. i slovenske vlasti da se uhvate u koštac s ovim problemom", kazala je Mujagić.

U obrazloženju inicijative je navedeno da se u EU, a posebno u Sloveniji, migrantski radnici, naročito iz BiH, susreću sa masovnom nezaposlenošću, negiranjem temeljnih prava iz radnog odnosa, ksenofobijom i masovnim deportacijama,

Cilj ove inicijative jeste senzibiliziranje bh. javnosti, te organiziranje radnika koji su bili prognani iz Slovenije i koji su ostali bez praktičkih mogućnosti da potraže ono što im pripada.

Ipak, Mujagić kaže da u ovim turbulentnim vremenima BiH pokazuje i svoje drugo lice.

"Pokazuje lice zemlje koja umije i može da se bori za ljudsko dostojanstvo, jednakost i slobodu, ali ne na etničkoj ili entitetskom nivou već na nivou svih onih vrijednosti koje vam omogućavaju da budete kreativno ljudsko biće koje ima pravo da radi i bude plaćeno za svoj rad", poručila je.