SDS
0

Inicijativa oko procesuiranja ratnih zločina pred sudom BiH

FENA
Srpska demokratska stranka uputila je zahtjev da se na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatra inicijativa Srba i Hrvata optuženih pred Sudom BiH o osnovanosti postupanja pravosudnih organa BiH u pogledu procesuiranja ratnih zločina.

„Osobe protiv kojih se vodi postupak pred Sudom BiH već dvije godine obraćaju se entitetskim i institucijama BiH, OHR-u i predstavnicima političkih partija, sa zahtjevom da im se sudi po Krivičnom zakonu koji je važio u momentu izvršenja djela za koja su optuženi, a ne po Krivičnom zakonu BiH iz 2003. godine koji je daleko rigorozniji“, saopćeno je danas iz SDS-a..

Tvrdi se i da je „primjena Krivičnog zakona BiH, na krivična djela počinjena tokom rata, u suprotnosti sa Međunarodnim paktom o građanskim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima koji su propisali da se nikome neće izreći teža kazna od one koja se može primijeniti u trenutku kada je krivično djelo izvršeno“.

SDS-a podsjeća da je Sud BiH Srbima do sada izrekao više od 1.133 godine zatvora, Hrvatima oko 150, a Bošnjacima 41, što kako se navodi, dovoljno govori o njegovoj selektivnosti i na čiju štetu je načinjen pravni presedan da se optuženim retroaktivno sudi.

Također, tvrde i da je nedopustivo da se u Sudu BiH, za ista krivična djela, izriču duplo veće kazne od onih pred drugim sudovima u BiH.

Dvadeset i jedan pritvorenik KPZ «Kula» Istočno Sarajevo, srpske i hrvatske nacionalnosti, obratio se Parlamentu BiH, institucijama RS i BiH, OHR-u, nevladinim organizacijama i političkim partijama, sa zahtjevom da se za procesuiranje ratnih zločina pred Sudom BiH primjenjuje Krivični zakon SFRJ ili Statut Haškog tribunala.

Ukoliko nadležne institucije ne reaguju na ovo pismo, pritvorenici su najavili štrajk glađu, bojkot Suda BiH i druge mjere, kako bi zaštitili svoja elementarna ljudska prava.