BiH
0

Inicijativa Kluba intelektualaca Srebrenice za izmjene Izbornog zakona BiH

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Klub intelektualaca Srebrenice uputio je Centralnoj izbornoj komisiji inicijativu za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Nakon saznanja da je formirana Interresorna radna grupa za izmjene i dopune Izbornog zakona, Klub intelektualaca Srebrenice odlučio se da na ovaj način inicira izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u pogledu izbora za općinska vijeća/skupštine općina.

"Predlažemo da se izbor odbornika, u pogledu nacionalne zastupljenosti, u Skupštinu općine Srebrenica uredi na sličan način kao što je uređen izbor vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara, poslanika u Narodnoj skupstini Republike Srpske i poslanika u Skupštini Brčko Distrikta BiH, odnosno da se Skuština općine Srebrenica popunjava srazmjerno procentualnom odnosu konstitutivnih naroda prema popisu iz 1991. godine", stoji u saopćenju.

Imajući u vidu cjelokupnu situaciju u općini Srebrenica, Klub intelektualaca navodi da žele da na ovaj način budu zaštićeni interesi svih koji tamo žive.

"Izdvajamo Srebrenicu, iako smatramo da bi ovo bilo dobro riješenje za cijelu BiH", navodi Klub intelektualaca Srebrenice.

Očekuju da će inicijativa putem Centralne izborne komisije biti dostavljena svim članovima interresorne radne grupe.