SDA
0

Inicijativa da OHR vrati prijeratne nazive opština

SRNA
Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je da će podnijeti inicijativu OHR-u da vrati sve prijeratne nazive opština i naseljenih mjesta u BiH.

Ova stranka naglašava da je Ustavni sud Republike Srpske (RS) proglasio ustavnom i potvrdio odluku Narodne skupštine RS o brisanju naziva "bosanski" iz imena gradova i naseljenih mjesta u BiH bez obzira što je donesena preglasavanjem predstavnika bošnjačkih, hrvatskih i još nekih političkih stranaka, čime je direktno prekršena odredba Ustava BiH o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji BiH.

SDA ističe da ne podržava preglasavanje političkih predstavnika bilo kojeg naroda na nivou države i naglašava da insistira da se isti princip odlučivanja obezbijedi i poštuje u oba entiteta.

"Zato od OHR-a tražimo da osigura punu ravnopravnost naroda i građana BiH, odnosno simetrična rješenja u RS i FBiH'', naglašava ova stranka.

To podrazumijeva, ističe SDA, i izjednačavanje pozicije i uloge predsjednika i potpredsjednika RS sa predsjednikom i potpredsjednicima FBiH, Vijeća naroda Narodne skupštine RS sa Domom naroda u Parlamentu FBiH, kao i način donošenja odluka Ustavnog suda RS sa Ustavnim sudom FBiH.